Kulutus ja ympäristötietoisuus
Ilmasto- ja ympäristöohjelmassa kuluttamisella tarkoitetaan Porvoon Ateria- ja puhtauspalveluiden käyttämiä raaka-aineita, toiminnasta syntyvä ruokahävikkiä sekä kaupungin kokonaisenergian- ja vedenkulutus. Ympäristötietoisuutta kasvattamalla voimme kannustaa ilmastoviisaiden valintojen tekemiseen.
- Pienennämme omaa kulutustamme kehittämällä kouluruokailua ruokahävikin pienentämiseksi.
- Vähennämme omassa toiminnassamme syntyvää jätteen määrää ja veden- ja energiankulutusta.
- Kasvatamme ympäristötietoisuutta panostamalla varhaiskasvatuksen ja peruskoulujen ympäristökasvatukseen sekä kehittämällä kaupungin henkilöstön ilmasto- ja ympäristöosaamista.
- Ympäristöosaamisen kehittäminen jatkuu peruskoulun jälkeen osana ammattiin opiskelua ja oman osaamisen täydentämistä sekä kansalaisopiston kurssitarjonnassa.
Tavoitteet ja toimenpiteet
Kasvun ja oppimisen toimiala
Otamme ympäristökasvatuksen vakituiseksi osaksi koulujen toimintaa ja opetusta.
- Laadimme ympäristökasvatuksen vuosikellon 0–9 vuosiluokille kiinteäksi osaksi koulukohtaista vuosisuunnitelmaa ja kuntakohtaista opetussuunnitelmaa.
Kehitämme oman henkilöstömme ilmasto- ja ympäristöosaamista.
- Palvelualuepäälliköt varmistavat omien lähijohtajien osallistumisen koulutuksiin osaamisen kehittämiseksi.
- Kehitämme arjen toimintoja jokapäiväisessä toimintaympäristössämme (esim. valot, roskat, ruokailu, kulkeminen).
Konsernipalveluiden toimiala
Vahvistamme ilmasto- ja ympäristötyön vaikuttavuutta osana talousarvioprosessia ja henkilöstön osaamista.
- Arvioimme investointeja niiden suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa niin ilmasto-, ympäristö- kuin kiertotalousnäkökulmasta hyödyntäen tätä tarkoitusta varten luotua arviointikehikkoa.
- Kehitämme edelleen arviointiin liittyvää prosessia ja talousarvion valmistelua huomioiden kuntasektorin kansallinen kehitys päästöbudjetoinnin saralla.
- Avaamme Porvoon kasvihuonekaasupäästöjen kehittymistä tarkemmalla tasolla (esim. kaupungin verkkosivut).
- Kehitämme henkilöstön ilmasto- ja ympäristöosaamista yhteistyössä toimialojen kanssa.
Porvoon Ateria- ja puhtauspalvelut
Pidämme kotimaisten raaka-aineiden hankinnassa yllä yli 70 prosentin osuutta.
- Valmistamme kasvisruokaa ja hyödynnämme lähituotettuja elintarvikkeita vielä nykyistä enemmän.
- Hankimme luomumaitoa koulujen ja päiväkotien ruokajuomaksi. Hankimme lähellä tuotettuja raaka-aineita sen mukaan, mitä on kilpailutetussa tuotevalikoimassa saatavana.
- Toteutamme kotimaisen kalan hankintaa mahdollisuuksien mukaan.
Vähennämme ruokahävikin määrää entisestään. Laskennallinen ruokahävikin määrä asiakasta kohden on edellisvuotta pienempi.
- Jatkamme hävikkiruoan myyntiä henkilökunnalle ja ulkopuolisille tahoille.
- Kehitämme kouluruokailua yhteistyössä kasvun ja oppimisen toimialan kanssa.
Vähennämme jätteen määrää sekä veden- ja energiankulutusta omassa toiminnassamme.
- Päivitämme keittiöiden siivoussuunnitelmat. Ohjaamme henkilöstön toimimaan uusien suunnitelmien mukaan.
- Panostamme veden ja energian käytön vähentämiseen keittiöissä. Ohjaamme henkilöstöä toimimaan ekotehokkaasti.
- Kehitämme henkilöstön osaamista liittyen eri jätejakeiden lajitteluun ja lisäämme jäteastioita lajittelun tehostamiseksi.
Careeria
Vähennämme hiilijalanjälkeämme 30 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna.
- Vähennämme hiilijalanjälkeämme seuraavilla toimilla: hankintojen kokonaismäärää vähentämällä ja niissä suosimalla kierrätettyjä tai uusiomateriaaleista tehtyjä tuotteita ja palveluja. Suosimme kasvis- ja lähiruokaa sekä pienennämme ruokahävikkiä. Vähennämme jätteitä. Liikumme toimipisteiden välillä harkiten ja hyödynnämme monipaikkatyömahdollisuutta.
Kehitämme opiskelijoiden ja henkilökunnan osaamista ilmasto- ja ympäristöasioihin liittyen.
- Ilmasto- ja vastuullisuusosaamisen kasvattaminen:
Vastuullisuustaidot omassa ammatissa: Ilmastovastuullinen toiminta -tutkinnonosan (15 osp) suorittaminen. Lisäämme 30 prosenttia suorituksia vuosittain lisää vuoteen 2027 mennessä opiskelijoilla. - Vastuullisuustaitojen osaamisen osoittaminen näytössä ja arviointi kirjattu OATiin (osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelma) kaikissa tutkinnoissa. Osaaminen näytetään työpaikoilla.
- Henkilökunnan tulevaisuustaitojen, kestävyysvalintojen ja hiilitietoisuuden edistäminen ja toimintatapojen muutos. Toteutetaan ilmasto- ja vastuullisuusosaamisen koulutukset koko henkilökunnalle.