Ilmastoystävällinen ruoka
Ruoka muodostaa noin viidenneksen hiilijalanjäljestämme. Ilmastomyönteinen ruoka on ravitsemussuositusten mukaista ja tukee hyvinvointiamme. Suunnitelmallisuudella ja ruokahävikkiä vähentämällä säästät myös kustannuksissa.
-
Runebergin tortut
Nappaa talteen Fredrika Runebergin resepti, jolla loihdit suussa sulavat Runebergin tortut!
-
Ravintolat ja kahvilat
Monissa Porvoon ravintoloissa kiinnitetään erityistä huomiota lähiruokaan ja luonnonmukaisuuteen, mikä on oma osansa nautinnosta.
Vinkit ilmastoystävälliseen ruokaan
- Syö kasvisvoittoista ruokaa ja huomioi sesonkituotteet.
- Suosi luonnonkalaa.
- Vältä runsasta lihankulutusta.
- Kasvata ja kerää ruokaa itse.
- Jos käytät autoa kauppamatkoilla, osta viikon ruoka-aineet kerralla.
- Älä heitä ruokaa roskiin.
Ravitsemus- ja ruokasuositukset mahdollistavat myös ympäristön kannalta kestävän ruokavalion. Eri väestöryhmille annettuihin suosituksiin voit tutustua Ruokaviraston sivuilla.
Vähennä ruokahävikkiä
Suomalainen heittää vuosittain yli 20 kiloa ruokaa roskiin. Tämä tuntuu myös lompakossa!
Ruoka aiheuttaa viidenneksen hiilijalanjäljestämme. Jos heitämme ruokaa roskiin, ovat päästöt syntyneet turhaan. Ruoan tuotanto aiheuttaa myös yli puolet Suomessa syntyvistä Itämerta rehevöittävistä päästöistä.
Ruokahävikkiä pystyy vähentämään muun muassa suunnitelmallisuudella ja luovuudella. Alkuun pääset ottamalla talteen Marttojen vinkit ja hävikkireseptit. Tee hävikistä herkkua!