Porvoon ilmastokumppanit
Liity edelläkävijöiden joukkoon! Porvoon ilmastokumppanit on yrityksille ja muille organisaatioille tarkoitettu avoin matalan kynnyksen verkosto ilmasto- ja ympäristöosaamisen tueksi.
Ilmastokumppanit ovat Porvoossa toimivia yrityksiä ja organisaatioita, jotka ovat asettaneet oman ilmasto- tai ympäristötavoitteen. Ilmastokumppanina pääset osaksi edelläkävijöiden verkostoa, joka tukee organisaatiotasi vihreän ja kestävän liiketoiminnan kehittämisessä, osaamisen ja tiedon haltuunotossa, yhteiskehittämisessä sekä ilmasto- ja ympäristöimagon rakentamisessa. Kaupunki tukee kumppaneiden matkaa kohti vihreää tulevaisuutta.
Näin liityt mukaan!
Ilmastokumppanuus perustuu vapaaehtoisuuteen ja on kumppaneille maksuton. Tutustu seuraaviin askelmerkkeihin ja aloita matka kohti ilmastokumppanuutta ja vihreää tulevaisuutta!
Yhteydenotto ja alkukartoitus
Ota yhteyttä ja ilmaise mielenkiintosi solmia ilmastokumppanuus kaupungin kanssa. Sovitaan yhdessä seuraavat askeleet ja tehdään edustamallesi organisaatiolle alkukartoitus. Voit myös tehdä alkukartoituksen itsenäisesti ja toimittaa sen yhteydenoton yhteydessä kaupungin yhteyshenkilölle.
Ota yhteys:
Sanna Päivärinta, kestävän kehityksen asiantuntija
sanna.paivarinta@porvoo.fi, 040 676 1479
Tavoitteiden asettaminen
Tavoitteet määritellään edustamasi organisaation omista lähtökohdista käsin. Tärkeää tavoitteiden muodostamisessa on kiinnittää huomiota tavoitteiden konkreettisuuteen. Voitte sitoutua kumppanuuteen vain yhdelläkin tavoitteella, kunhan se on organisaatiosi näkökulmasta vaikuttava. Tavoitteet voitte asettaa joko seuraavan vuoden ajaksi ja/tai pidemmälle aikavälille.
Tavoitteiden muodostamisessa apuna on alkukartoituslomake. Lomakkeen avulla tunnistat helposti, mitä organisaatiosi jo tekee ja, missä voisitte vielä parantaa.
Sitoumuksen laatiminen
Asettamanne tavoitteet liitetään osaksi Porvoon ilmastokumppani -sitoumusta, jonka edustamasi organisaatio allekirjoittaa yhdessä kaupunginjohtajan kanssa erillisessä allekirjoitustilaisuudessa. Allekirjoitustilaisuuksia järjestetään 2-4 vuodessa. Voit tiedustella seuraavan tilaisuuden ajankohtaa kaupungin yhteyshenkilöltä.
Sitoumuksen allekirjoittamalla edustamasi organisaatio sitoutuu asettamienne tavoitteiden edistämiseen ja toimeenpanoon. Tämä tarkoittaa yrityksen oman toiminnan kehittämisen aloittamista sekä sitoumuksesta tiedottamista ja tavoitteiden näkyväksi tekemistä organisaation sisällä.
Kyseessä on nimensä mukaisesti sitoutuminen. Kaupunki voi yksipuolisesti purkaa sitoumuksen, jos organisaatio ei vastaa yhteydenottoihin tai ei ole kiinnostunut jatkamaan ilmasto- ja ympäristötyötä ja asettamaan uusia tavoitteita jo saavutettujen tilalle.
Allekirjoittamalla sitoumuksen hyväksytte myös ilmastokumppanuutta koskevan tietosuojaselosteen.
Tavoitteiden seuranta
Kaupungin yhteyshenkilö on vuosittain yhteydessä edustamaasi organisaatioon. Yhteydenoton tarkoituksena on selvittää:
- miten organisaation asettamat tavoitteet etenevät,
- onko tarpeen muokata aiempia tavoitteita tai asettaa uusia, sekä
- tarvitseeko organisaatio jotain tukea eteenpäin päästäkseen.
Seurannan tarkoituksena ei siis ole kuormittaa organisaatiota erilaisilla raportointivaatimuksilla vaan tukea organisaatioiden ilmasto- ja ympäristötyötä.
Ilmastokumppanina saat
Ilmastokumppanuus on edustamasi organisaation ja kaupungin välinen sitoumus, jonka tarkoituksena on hyödyttää kumpaakin osapuolta. Kaupunki tarjoaa ilmastokumppaneilleen seuraavia vastineita:
- Porvoon ilmastokumppani -tunnus organisaation käyttöön. Tunnus toimitetaan erikseen ja sen käyttöön liittyy oma graafinen ohjeistus, jota tulee noudattaa.
Lue lisää: Porvoon ilmastokumppani -tunnuksen graafinen ohjeistus. - Näkyvyys kaupungin verkkosivuilla ja sosiaalisen median alustoilla.
- Vuosittain jaettava tunnustus yhdelle kaupungin ilmastokumppaneista.
Lue lisää: Tuen ilmastotekojen Porvoota -tunnustus. - Ilmastokumppani -verkosto ja sen säännölliset tapaamiset ja koulutukset tietoisuuden ja osaamisen lisäämiseksi.
- Tietoa kaupungin tulevista hankkeista ja hankinnoista.
- Ilmastokumppaneiden hyödyntäminen markkinavuoropuhelussa.
- Liiketoiminnan kehittämisen tuki ja työkalut (kehitysyhtiö Posintra).
Lue lisää aiheesta
Vihreän siirtymän rahaston avulla kaupunki haluaa tukea erityisesti yrityksiä vihreän siirtymän tekemisessä. Rahastosta voi hakea rahoitusta kehitystoimiin ja ideoihin, jotka auttavat tekemään yhteistä vihreää loikkaa. Rahaston lähtöbudjetti on 10 miljoonaa euroa ja se on käytössä vuoteen 2035 asti. Ensimmäinen hakukierros toteutettiin vuonna 2024.
Kaipaatko tietoa vastuullisesta yrittäjyydestä? Kehitysyhtiö Posintran osaaminen on veloituksetta käytössäsi ja saat asiantuntevaa tukea yrityksesi luotsaamiseen kohti vihreää tulevaisuutta kehitysyhtiön yritysneuvonnasta.