Luontokouluohjelmat
Porvoon luontokoulu toimii kiertävänä eli luontokoulun ympäristökasvattaja tulee paikkaan missä ryhmä on. Ohjelma pidetään kokonaisuudessaan ulkona luonnossa, yleensä ryhmän lähiympäristössä. Lapsille ja nuorille suunnatut ohjelmatuokiot ovat maksuttomia. Luontokoulu toimii Porvoon alueella.
Alla näet listattuna luontokoulun tarjoamat ohjelmat syyslukukautena 2024. Ohjelman varaaminen tapahtuu luontokoulun varauskalenterissa 12.8. klo 12 alkaen. Yleisesti sääntönä on, että voit lukuvuoden aikana varata yhden ohjelman luokallesi. Ohjelman kesto on kahdesta tunnista neljään tuntiin.
Kosti Kastemadon seikkailut, esiopetus
Kosti Kastemato on kyllästynyt elämäänsä. Hän tekee aina samaa asiaa – syö lehtiä. Yhtenä yönä tulee rankkasade, joka täyttää Kostin käytävän. Kosti joutuu lähtemään kodistaan tuntemattomaan maailmaan. Ohjelmassa seuraamme Kostin seikkailuja ja opimme kastemadoista ja muista hajottajista.
Yksinäinen aksolotli, esiopetus
Luemme yhdessä Linda Bondestamin kirjaa Elämäni pohjalla – yksinäisen aksolotlin tarina ja leikimme sekä teemme tehtäviä, jotka liittyvät kirjan teemoihin. Ohjelma järjestetään ulkona esikoulun lähiympäristössä. Kuvakirja kertoo aksolotlista, harvinaisesta sammakkoeläimestä, joka viihtyy lammikossaan, jossa hän leikkii tiikerisalamantereiden kanssa, kerää aarteita ja välillä vakoilee mitä ihmiset puuhaavat rannalla. Mutta lämpötila nousee, lammikko samentuu ja sinne ilmestyy vieraita kaloja. Eräänä päivänä jättimäinen aalto pyyhkäisee mennessään kaiken. Mitä tapahtuu sen jälkeen?
Luontobingo, 1.-2. lk
Bingolaudan avulla tutkimme luontoa kaikin aistein. Harjoittelemme havaintojen sekä yhteistyön tekemistä koulun lähiympäristössä. Voimme myös tehdä luontopurkit, joihin keräämme näytteitä juuri siinä elinympäristössä olevasta elävästä ja elottomasta luonnosta.
Jokaisenoikeudet, 3. lk
Opimme jokaisenoikeuksista ja -velvollisuuksista leikkimällä ja liikkumalla. Rakennamme pieniä kansallispuistoja ja pohdimme luonnon arvoja. Ovatko kaikki metsän lajit yhtä arvokkaita? Kenellä on oikeus metsään?
Metsän ravintoketjut, 4. lk
Vauhdikkaassa piilohipassa opimme ravintoketjuista. Eläydymme kasvien, kasvinsyöjien ja petojen elämään toiminnallisissa tehtävissä. Minkälaisia todisteita löydämme metsän eri eläimistä?
Nelosluokkalaisten ohjelma on osana Kestävän tulevaisuuden polkua. Uusi polku täydentää perusopetuksen opetussuunnitelmaa ja on suunniteltu opettajien tueksi ilmasto- ja kestävyyskasvatukseen.
Metsän monimuotoisuus, 5.-6. lk
Selvitämme metsän monimuotoisuutta tekemällä kartoituksen ja pohdimme minkälaisia syitä on suojella luontoa. Kirjoitamme runoja kuolleista puista, rakennamme ilmastonmuutokseen sopeutuneita tulevaisuuden eläimiä ja pohdimme kenellä on oikeus metsään.
Tulevaisuuden rakentajat, 5.-6. lk
Ohjelmassa Tulevaisuuden rakentajat oppilaat saavat haasteita, joissa he harjoittelevat yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojaan, luovuuttaan, luonnontuntemustaan sekä huolenpidon ilmaisemista luontoa kohtaan. Tavoitteena on harjoitella tulevaisuudessa tarvittavia taitoja ja herättää toivoa kestävän tulevaisuuden rakentamisesta. Ohjelma sisältää myös asiaa kasvihuoneilmiöstä ja ilmastonmuutoksesta.
Yhteistyö ja retkeily, 5.-6. lk
Vahvistamme retkeilytaitojamme rakentamalla tuulensuojia ja oppimalla jokahenkilönoikeuksista. Ohjelma sisältää myös erilaisia yhteistyötehtäviä.