Ennen luontokoulupäivää
Valmistautuminen luokassa, pukeutuminen, eväät, muut varusteet, vastuunjako ja turvallisuus.
Kun olet varannut luontokoululta ohjelman, saat lähempänä ohjelman ajankohtaa sähköpostitse lisätietoa ohjelmasta. Ohjelmat ovat eripituisia ja pituus vaihtelee yleensä kahdesta tunnista neljään tuntiin.
Valmistautuminen luokassa
Voitte valmistautua päivään keskustelemalla jokaisenoikeuksista. Mitä luonnossa saa tehdä? Onko jotain tärkeää muistettavaa juuri tähän vuodenaikaan? Voitte myös pohtia ryhmän sääntöjä ulko-opetusta varten. Mitkä asiat täytyy muistaa kun koko ryhmä lähtee luontoon ja miksi? Voitte asettaa päivälle myös omia tavoitteita esim. liittyen ryhmän yhteistyöhön ja yhdessä viihtymiseen sekä oppimiseen. Tärkeää on myös pukeutua lämpimästi ja sään vaatimalla tavalla (katso kappale pukeutumisesta).
Luontokoulu lähettää myös ehdotuksia etukäteistehtäviksi, joita voitte käyttää valmistautuessanne ohjelmaan. Tehtävien avulla suuntaatte ajatuksianne ohjelman teemaan ja päivän opetettaviin asioihin.
Pukeutuminen
Luontokouluun sinun pitää pukeutua sään mukaisesti ja lämpimästi, jotta sinulla olisi hyvä olo. Kerrospukeutuminen pitää lämpimänä säällä kuin säällä. Alin vaatekerros on ihonmyötäinen ja siirtää kosteuden pois iholta, yksi tai useampi välikerros lämmittää ja päällimmäinen kerros suojaa tuulelta ja sateelta.
Kannattaa pukeutua ulkovaatteisiin, jotka kestävät kosteutta ja saavat vähän likaantuakin. Kenkien tulee olla tarpeeksi tukevat. Sandaalit tms. kengät jotka eivät tue nilkkaa, eivät sovi metsään. Talvella kengän tulee olla tarpeeksi tilava, jotta saat tarvittaessa villasukan ja/tai pohjallisen mahtumaan. Sateella tarvitaan sadevaatteet sekä saappaat (tai vettä kestävät retkeilykengät). Myös saappaisiin on hyvä laittaa villasukat. Sateenvarjoa ei suositella, koska ohjelma on toiminnallinen ja molempia käsiä tarvitaan.
Muistakaa, että lämpötilaero aurinkoisen koulupihan ja varjoisan metsän välillä voi olla suuri.
Eväät
Luontokouluohjelma toteutetaan kokonaisuudessaan ennen ruokailua, sen jälkeen tai niin, että ryhmä syö lounaansa ulkona eväiden muodossa. Evästaukohan on aina kovin suosittu ohjelmanumero, joten vaikka oppilaat/lapset (tästä eteenpäin oppilaat) syövät/ovat syöneet koulussa, ohjelmassa on mahdollista pitää pieni hengähdystauko, jos niin toivotte. Tätä pientä taukoa varten oppilaat voivat kotoa ottaa lämmintä juomaa termoksessa tai mehua juomapullossa, hedelmän tms.
Ryhmällä on mahdollisuus lämmittää mehua tai ruokaa luontokoulun retkikeittimillä. Kerrothan luontokoululle hyvissä ajoin ennen ohjelmapäivää, jos haluatte käyttää retkikeittimiä.
Luontokoulussa pyrimme tuottamaan mahdollisimman vähän jätettä. Välttäkää erityisesti kertakäyttöastioita, turhia pakkauksia ja pillimehuja. Aina ei ole mahdollista tilata roskattomia eväspaketteja, mutta roskattomuuteen voi pyrkiä ainakin kotoa otetuissa eväissä. Voit minimoida jätteen syntymisen sekä kotona eväiden pakkaamisessa, että kaupassa tuotteiden valinnan yhteydessä.
Luontokoulun suositus on, että oppilaat kantaisivat itse evästauon yhteydessä syntyneet roskat takaisin koululle (tai kotiin) ja mahdollisuuksien mukaan lajittelevat ne. Näin heille jää selkeämpi kuva siitä, kuinka paljon ja minkälaista jätettä on syntynyt.
Muut varusteet
Oppilaat voivat ottaa mukaan oman istuinalustan. Luontokoululla on mukana myös alustoja lainattavaksi.
Jos haluatte syödä eväitä ja sen yhteydessä desinfioida käsiänne, tulee teidän ottaa mukaan desinfiointiainetta ryhmän omiin tarpeisiin.
Keväällä on hyvä suojautua aurinkovoiteella sekä lippiksellä, hellehatulla tms.
Muista mahdollisista varusteista luontokoulu ilmoittaa ryhmälle erikseen.
Vastuunjako ja turvallisuus
Luontokoulun ympäristökasvattaja vastaa ohjelman sisällöstä, ohjelmassa tarvittavista välineistä ja opetusmateriaaleista sekä tehtävien ohjaamisesta. Ryhmän opettajana/kasvattajana olet vastuussa oppilaistasi ja heidän turvallisuudestaan. Kaikkien mukana olevien aikuisten tehtävänä on innostaa ja auttaa oppilaita osallistumaan. Oppilaana olet vastuussa omasta aktiivisesta osallistumisestasi, sääntöjen ja ohjeiden noudattamisesta sekä yhteistyön tekemisestä toisten kanssa. Lasten huoltajana vastaat siitä, että oppilaalla on asianmukainen ja säähän sopiva vaatetus.
Luontokoulun ympäristökasvattaja noudattaa Porvoon kaupungin ajankohtaisia ohjeita koronavirukseen liittyen, tulee töihin vain terveenä ja peruu puolestaan opetuksen, mikäli havaitsee mahdollisia COVID-19-oireita.
Luontokoulun ympäristökasvattaja on hätäensiapukoulutettu ja hänellä on mukana EA-laukku, joka sisältää tärkeimmät ensiaputarvikkeet.
Luontokoululla on turvallisuusasiakirja ulko-opetustaan varten.
Luontokouluohjelman jälkeen
Luontokouluohjelman jälkeen saatte palautelomakkeen täytettäväksi, jossa on kysymyksiä sekä opettajalle, että oppilaille. Palaute auttaa luontokoulua kehittämään toimintaansa.
Luontokoulu antaa myös mielellään vinkkejä miten voitte jälkeenpäin jatkaa työskentelyä ohjelman aiheen parissa.