Siirry sisältöön
Porvoon ateria- ja puhtauspalvelut



Kun oppilaalla tai päivähoidossa olevalla lapsella on sairaus, jota hoidetaan ruokavaliolla, tarvitaan aina lääkärintodistus. Keliakia- ja diabetestodistukset ovat voimassa pysyvästi. Selkeät ruokavalio-ohjeet varmistavat, että erityisruokavalio on ruokailijalle sopiva ja turvallinen. Käypähoitosuosituksen mukaan lasten ruoka-allergia häviää usein 1–5 vuoden kuluessa, joten kerran sopimattomaksi todettuja ruoka-aineita kannattaa kokeilla uudestaan noin vuoden välein. Tavoitteena on pyrkiä kohti tavanomaista ja monipuolista ruokavaliota.

Porvoon kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa tarjottava perusruoka on laktoositonta ja pääsääntöisesti gluteenitonta. Perusruoka soveltuu suurimmalle osalle oppilaista ja päivähoidossa olevista lapsista.

Koululounaan ja päiväkotiaterioiden tehtävänä on tukea oppilaiden ja lasten kasvua ja kehitystä. Tärkeää on myös kehittää maku- ja ruokatottumuksia.

Erityisruokavaliosta ilmoittaminen (koulut)

Kouluterveydenhoitaja arvioi, tarvitaanko oppilaan ruokavalioon lääkärintodistusta tai kirjoittaa todistuksen erityisruokavaliosta keittiölle. Terveydenhoitaja ilmoittaa ruokavalion keskuskeittiölle ja palvelukeittiölle.

Erityisruokavaliosta ilmoittaminen (päiväkodit)

Toimita lääkärintodistus ruokavaliosta päiväkodin johtajalle. Päiväkodin johtaja tilaa tarvittavan ruokavalion ruokapalvelusta. Toimita kopio lääkärintodistuksesta myös lapsen neuvolaan terveydenhoitajalle.

Ilmoituskäytäntö aikuisten erityisruokavalioissa

Jos tarvitset erityisruokavaliota, täytä ilmoituslomake erityisruokavaliosta ja toimita se palvelukeittiöön. Esitä samalla lääkärintodistus erityisruokavaliota varten. Lääkärintodistusta ei tarvitse jättää keittiöön. Palvelukeittiö tilaa tarvittavan ruokavalion lomakkeen tietojen perusteella.

Ilmoituslomake:

Eettiset ruokavaliot

Eettisiä ruokavalioita ovat kasvis-, vegaani- ja sianlihaton ruokavalio. Eettiset ruokavaliot ilmoitetaan yhdeksi lukuvuodeksi kerrallaan.

Ilmoita ruokavaliosta sähköpostilla. Kerro viestissä lapsen nimi, koulu, luokka ja osallistuuko hän iltapäiväkerhoon. 11.8.2025 alkavan lukuvuoden ruokavalioilmoitukset tulee lähettää viimeistään 15.7.2025.

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa laktoosin imeytymishäiriötä, joka johtuu laktaasientsyymin vajeesta. Kyseessä ei ole sairaus vaan perinnöllinen ominaisuus.

Laktoosi-intoleranssi on harvinainen alle kouluikäisillä lapsilla. Laktoosin imeytymishäiriö ilmenee vasta noin viiden ikävuoden jälkeen. Tämän vuoksi lapsen vatsaoireiden syy on aina tärkeä selvittää, jotta lapsen ruokavaliota ei rajoiteta turhaan. Tieto laktoosi-intoleranssista tarvitaan, jotta lapselle osataan varata laktoositonta maitojuomaa ruokajuomaksi.

Kliiniset ravintovalmisteet ja muut lääkärin määräämät ravintolisät

Ruokailijat tai heidän huoltajansa toimittavat keittiölle itse kliiniset ravintovalmisteet tai niihin verrattavat tuotteet sekä muut lääkärin määräämät yksilölliset tuotemerkit, jotka korvataan asiakkaalle sairausvakuutuslain (364/63) nojalla.

Ruoka-aineallergiat

Vaikea allergiaoire tai keskeinen ruoka-aine:

Maito, muna, vehnä, kala ja pähkinät ovat yleisimmät vakavien allergiareaktioiden aiheuttajat. Nämä ruoka-aineet korvataan muilla ruokailijalle sopivilla ruoka-aineilla. Ruokavalio perustuu lääkärintutkimukseen ja lääkärintodistukseen. Kaikista vaikeita oireita aiheuttavista ruoka-aineista tarvitaan lääkärintodistus, vaikka niitä ei korvattaisikaan muulla ruoalla.

Jos ruokavalio on erityisen rajoittunut, liitä ilmoitukseen myös yksilöllinen ruokavaliosuunnitelma. Koulussa on oltava tieto adrenaliiniruiskeen käytöstä. Kouluissa pitää myös tietää, miten ruokailijaa hoidetaan, jos hän saa vahingossa ruoka-ainetta, jolle on allerginen.

Lievät itsestään ohittuvat oireet:

Jos ruoka aiheuttaa lieviä oireita, ruokailutilanteessa kyseinen ruoka-aine siirretään syrjään. Tällöin ei tarvita erityisruokavaliota eikä lääkärintodistusta. Lieviä ja itsestään ohimeneviä allergiaoireita ovat muun muassa suun kutina ja ihon lehahtelu. Tällaisia oireita aiheuttavat yleensä kypsentämättömät kasvikset, kuten tomaatti, porkkana ja omena. Myös hedelmät saattavat aiheuttaa lieviä allergiaoireita varsinkin niillä, jotka ovat allergisia koivun siitepölylle tai sairastavat atooppista ihottumaa. Yleensä lieviä oireita aiheuttavat kasvikset sopivat kypsennettyinä.

Lisäaine- ja mausteallergiat ovat erittäin harvinaisia ja miedosti maustettu ruoka sopii yleensä allergisille. Lapsen on tärkeä oppia syömään monipuolisesti. Mitä useampia ruoka-aineita vältetään, sitä vaikeampaa on koostaa ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruokavalio. Kasvisten, hedelmien ja marjojen vähäinen käyttö pienentää vitamiinien ja kivennäisaineiden saantia ja voi altistaa lihomiselle.

Muutokset erityisruokavaliossa

Ruoka-allergioiden osalta todistus on voimassa korkeintaan yhden vuoden kerrallaan, koska ruoka-allergiat usein häviävät lapsen kasvaessa. Poikkeuksena on anafylaksiaa aiheuttavat ruoka-aineet. Tavoitteena on, että koulun alkaessa lapsi ei enää tarvitse ruokarajoituksia. Ruokaan liittyvät rajoitukset puretaan hoitavan lääkärin ohjeiden mukaan.