Hoppa till innehåll
Borgå kost- och städtjänster

Sundhet och näringsrikhet

Barn äter det de tycker om. Tycker om det de blivit vana med. Vänjer sig vid det som erbjuds ofta. (Neuvokasperhe.fi)

Råvaror

Inom ramen för upphandlingslagen betonar vi vid upphandlingarna att maten är av inhemskt ursprung. Som matdryck bjuder vi ekologisk mjölk eller surmjölk. Köttet är 100 % inhemskt. Vi bjuder fisk 1-2 gånger i veckan. I skolorna kan vegetarisk mat väljas fritt varje dag. De olika komponenterna för sallad serveras separat, så att alla kan välja den prodekt hen vill ha.

Rekommendationer

Planeringen av matlistan baserar sig på ikraftvarande Statens näringsdelegations rekommendationer för näringsämnen och mat för hela befolkningen och olika äldersgrupper. En regelbunden matrytm, månsidig kost och en matmängd som motsvarar energibehovet är centrala faktorer för näring som stöder hälsan.

Skollunchens andel är 1/3 av barns rekommenderade dagliga sammanlagda intagna näringsmängd.