Hoppa till innehåll

Barnens lantdagsbal

Stadsdirektören bjuder årligen in alla tredjeklassister i Borgå till en gemensam fest. Barnens lantdagsbal har ordnats sedan år 2009, då staden firade 200 år sedan Borgå lantdag. Evenemanget är en del av Borgå stads kultustig för skolor.

Varför firar vi?

Till skillnad från andra städer har Borgå inte valt självständighetsdagen som tidpunkt för feste och balen för barn, utan firar i stället något som är unikt för stadens egna historia. Barnens bal utgår från balen som ordnades i samband med Borgå lantdag den 28 mars år 1809.

Evenemanget ordnas i samband med skoldagen som en del av stadens plan för kulturfostran Kulturstigen.

Vad sker under festen?

Skolorna anläder till Idrottshallen stegvis från och med 11.30. Innan de stiger in i festsalen hälsar stadsdirektören och stadsfullmäktiges ordförande dem välkomna med handskaking. Om man inte känner för att skaka hand, kan man hälsa på dem med en bugning eller nigning.

Festen inleds med fanfar och stadsdirektörens festtal kl. 12.

Under festen delas gästerna upp i tre grupper som turvis cirkulerar mellan de olika aktiviterna på festen: dans, servering och publik. Dansordningen är kikari (kadrilj), mignon, cicapo, pa d’Espange, hamborg sextur, letkis.

Som avslutning samlas alla skolor på golvet för att dansa lektis, cicapo och vals.

Hur bör man klä sig?

Till balen klär man sig som till andra festligheter i skolan. Eftersom parketten är hal och danserna snabba, är inneskor/tossor obligatoriska. Väldigt långa klänningar/kjolar bör undvikas, eftersom kan andra lätt snubbla på dem.

Livestream

Tyvärr finns det inga publikplatser till evenemanget, men man kan följa med den festliga stämningen via en livestream. Eftersom det deltar barn som har begränsningar i fototillstånd, visas endast allmänna bilder.

Livestreamen sparas och kan ses fram till 31.5.

Evenemanget produceras av Borgå stads kulturtjänster.

Miira Holländer

Kulturproducent, Barn och unga