Gabriel ja Natalia rakastuvat
Gabriel Linsén asui Kirkkokadulla ja Boreniuksen perhe Vuorikadulla, ja heidän taloillaan oli yhteinen puutarha. Boreniusten tytär Natalia istuskeli usein puutarhan syreenimajassa, ja ujo Gabriel pohti, kuinka lähestyisi neitoa. Lopulta hän päätti jättää Natalialle syreenimajaan treffikutsun pienelle kirjelapulle. Natalia vastasi myöntävästi, he rakastuivat, menivät naimisiin ja elivät onnellisina elämänsä loppuun saakka.
Natalialle ei käynyt ihan niin kuin hän suunnitteli, kun hän rakastui muusikkoon. Nuorena Natalia oli ensimmäinen porvoolainen, jolla oli ompelukone. Natalian veli inhosi sen raksuttavaa ääntä ja sanoi, ettei ikinä mene naimisiin naisen kanssa, joka ajelee ompelukoneella. Natalia puolestaan sanoi muusikkoveljelleen, ettei koskaan tule menemään naimisiin miehen kanssa, joka vinguttaa viulua! Ja sitten hän nai musiikinopettaja Gabriel Linsénin ja veli otti vaimokseen ahkeran ompelijan.
Onnellinen taiteilijapariskunta
Ajoittain pariskuntaa vaivasivat rahahuolet. Pienellä opettajan ja urkurin palkalla ei perhe tahtonut tulla toimeen. Natalia halusi osallistua perheen elatukseen ja pohti itselleen mieluisaa ammattia. Häntä kiinnosti valokuvaus ja niinpä Gabriel järjesti hänelle mahdollisuuden lähteä vuodeksi opiskelemaan, mikä oli tuohon aikaan tavatonta perheenäidille.
Porvoolaiset kunnioittivat taiteilijapariskuntaa ja hopeahääpäivänään he saivat julkista tunnustusta, kun kirjailija Vilhelmina Nordström otsikoi runonsa ”Taiteilijapari Linsénille”. Pariskunta on haudattu Näsinmäen hautausmaalle.
Lähteet:
• Kansallisbiografia: Linsén, Gabriel.
• Mäkelä-Alitalo, Anneli 2004. Porvoon kaupungin historia III:2. 1879–1918.
Haastattelu:
• Nymark, Lisbeth 30.6.2011. Porvoon matkailuoppaat ry.
• Kurki, Katja & Aatelo, Maija 21.9.2011. Porvoon matkailuoppaat ry.