Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
Hyvinvointi lähtee vahvasti jokaisesta ihmisestä itsestä. Kaupungin tehtävänä on luoda kuntalaisille puitteita rakentaa omaa hyvinvointia, kannustaa hyvinvoinnista huolehtimiseen sekä seurata ja tehdä näkyväksi kuntalaisten hyvinvoinnin tilaa.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävä edellyttää kaupungin sisällä poikkihallinnollista yhteistyötä. Kuntalaisten hyvinvointi on yhteydessä mm varhaiskasvatukseen, koulutukseen, liikunta-, ruoka- ja kulttuuripalveluihin, kaavoitukseen, vesihuoltoon, ympäristön tilaan, liikennejärjestelyihin sekä moniin muihin kunnan hoitamiin tehtäviin.
Kaupungin jokainen toimiala, palvelualue ja työntekijä tuottaa omalta osaltaan hyvinvointia, terveyttä, yhteisöllisyyttä, osallisuutta, viihtyvyyttä ja turvallisuutta, vaikkei tätä yhteyttä aina tunnisteta. Kunnan kumppaneita hyvinvoinnin edistämisessä ovat esimerkiksi vapaaehtoistoimijat, yhteisöt, järjestöt, yritykset ja seurakunnat sekä hyvinvointialue.
Hyvinvointia eri ikäryhmille. Tutustu erillisiin koontisivuihin.
Terve Kunta-verkosto
Terve Kunta -verkosto on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n koordinoima vuonna 1996 perustettu valtakunnallinen verkosto, joka kokoaa yhteen kuntia, joissa hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on keskeinen toimintaa ohjaava periaate. Porvoon kaupunki liittyi verkostoon marraskuussa 2024.
Verkoston tavoitteena on tukea kuntia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Terve Kunta -verkosto kehittää ja arvioi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen strategioita ja tuottaa tietoa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen mahdollisuuksista ja toimintamalleista.
Hyvinvoinnin ja terveyden kulmakiviä
Terveellinen ravitsemus, säännöllinen liikunta ja riittävä uni ovat terveyden ja hyvinvoinnin kulmakiviä. Terveellisiä elämäntapoja edistämällä tuet itse hyvinvointiasi ja ehkäiset ennalta terveysongelmien syntymistä.
Terveellinen ruokavalio
Terveellinen ruokavalio ennaltaehkäisee useita sairauksia kuten sydän- ja verisuonisairauksia ja muistisairauksia. Ruokavaliossa olennaista on kokonaisuus; useat arkiset valinnat, joista saamme tarvitsemamme terveyttä ylläpitävät ja suojaavat aineet. Terveellinen ruoka on myös ympäristöystävällistä. Kestävillä ruokavalinnoilla ja ruokahävikin vähentämisellä voi jokainen omalta osaltaan vaikuttaa.
Liikunta
Liikunta edistää psyykkistä ja fyysistä terveyttä ja ylläpitää toimintakykyä kaikissa ikäryhmissä. Arkiliikunta kuten koti- ja pihatyöt, koulu-, työ- ja kauppareissut tekevät hyvää niin keholle kuin mielelle. Lisäksi kevyt liikunta ja paikalla olon tauottaminen edistävät terveyttä ja virkistävät mieltä. Liikunta ehkäisee ja hoitaa monia sairauksia, helpottaa stressin hallintaa sekä edistää hyvää unta.
Uni
Unella on iso merkitys terveydelle. Uni palauttaa elimistön rasituksesta ja väsymyksestä ja tasapainottaa hermoston toimintaa. Uni vahvistaa vastustuskykyä aktivoidessaan sairauksien ja tulehdusten torjuntamekanismeja elimistössä ja vaikuttaa myös muihin elimistön säätelyjärjestelmiin, kuten hormoneihin. Uni toimii myös herkkänä terveysmittarina, niin psyykkiset kuin fyysiset rasittavat tekijät häiritsevät herkästi unta.
Hyvinvointikertomus ja hyvinvointisuunnitelma
Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma ovat työvälineitä ja julkisia asiakirjoja, jotka kytkevät hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen näkökulman osaksi kuntien toiminnan ja talouden suunnittelua, johtamista ja päätöksentekoa.
Porvoon kaupungin hyvinvointisuunnitelma vuosille 2024–2025 on päivitetty ja selkeytetty. Hyvinvointisuunnitelman avulla johdetaan, ohjataan ja kehitetään hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työtä. Päivitetyssä hyvinvointisuunnitelmassa useat eri suunnitelmat yhdistettiin yhdeksi kokonaisuudeksi ja integroitiin valtuustokausittaiseen aikataulusykliin. Hyvinvointisuunnitelmaa on valmisteltu toimialojen yhteisenä työnä. Kaupunginvaltuusto hyväksyi suunnitelman ja sen liitteet kokouksessaan 24.4.2024, §8. Tässä alla koottuna kokonaisuus:
Valtuustokauden Hyvinvointikertomus (2025) on valmistelussa ja etenee päätöksentekoon keväällä 2025.(Laki Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021 §6). Kyseessä on kaupungin eri toimialojen yhdessä laatima tietopaketti kuntalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä sekä niihin vaikuttavista tekijöistä. Sen avulla saadaan koottua oleellinen hyvinvointitieto osaksi kaupungin vuoropuhelua, suunnittelua, päätöksentekoa ja toimeenpanoa. Hyvinvointikertomuksesta johdetaan seuraava valtuustokauden Hyvinvointisuunnitelma, johon integroidaan vahvasti mukaan arjen turvallisuus. Kyseinen asiakirja antaa syötettä kaupunkistrategiaan, jota aletaan tekemään 2025.
Tähän lisätään lähiaikoina osa niistä materiaaleista, joita on hyödynnetty hyvinvointikertomuksen laadinnassa.
Hyvinvoinnin tilan seuranta
Hyvinvointisuunnitelman päivityksen yhteydessä tehtiin PowerBi kuntalaisten hyvinvoinnin tilan seuraamisen helpottamiseksi. Tätä tullaan päivittämään ja laajentamaan myös muilla indikaattoreilla.
PowerBi:ssa voit sivun alareunassa vaihtaa sivuja. Rakenne mukailee hyvinvointisuunnitelman kolmea painopistettä: mielen hyvinvointi, terveelliset elintavat, osallisuus ja aktiivisuus. Lisäksi voit valita minkä ikäryhmän tietoja haluat katsoa.
Omaishoitajat
Porvoon kaupungilla on hyvin vähän sellaista, joka olisi suunnattu ainoastaan omaishoitajille tai hoidettaville. Porvoossa on kuitenkin paljon erilaista eri ikäisille tarkoitettua toimintaa, joka soveltuu monenlaisissa elämäntilanteissa oleville. Porvoossa omaishoitajat on lisätty uimahallin hinnanalennusluokkaan1.8.2023. Erityisuimakortti voi olla jollekin sopiva vaihtoehto, ja tarjolla on myös soveltavaa liikuntaa. Soveltavan liikunnan ryhmät sopivat henkilöille, joilla on vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi vaikea osallistua yleisesti tarjolla oleviin liikuntaryhmiin. Lisäksi kansalaisopistossa on hyviä kursseja eri aikoina ja kirjastoissa on myös omaa tapahtumatuotantoa. Taideoppilaitos tarjoaa erityisryhmille innostavia harrastusmahdollisuuksia musiikin ja kuvataiteiden parissa.
Kulttuuripalvelut järjestävät taidenäyttelyitä, konsertteja ja teatteriesityksiä sekä muita kaikenikäisille soveltuvia tapahtumia. Kulttuuripalveluiden taidenäyttelyihin Taidetehtaalla ja Galleria Vanhassa Kappalaisentalossa on vapaa pääsy, samoin niissä järjestettäviin taiteilijatapaamisiin ja pienimuotoisiin konsertteihin. Muita säännöllisiä, kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia ovat Runebergin päivän maksuton sisäänpääsy kotimuseoon ja muut yleisötapahtumat, suomalaisen kulttuurin ja Kalevalan päivän juhla, ruotsalaisuudenpäivän juhla ja itsenäisyyspäivän konsertti. Kaupungin matkailu- ja tapahtumapalveluiden järjestämät suuret kaupunkitapahtumat, kuten Porvoon valot ja Jokikarnevaali ovat maksuttomia. Porvoossa järjestettävistä tapahtumista saa tietoa mm. kaupungin tapahtumakalenterista.
Lisää tietoa
Petra Bärlund-Hämäläinen
HYVINVOINTIKOORDINAATTORI