Siirry sisältöön

Erilaisiin häiriöitilanteisiin varautumista suositellaan kaikille suomalaisille kotitalouksille. Varautuminen parantaa turvallisuutta, tukee omaa selviytymistä häiriötilanteissa ja tuo myös mielenrauhaa.

Tältä sivulta löydät tietoa siitä, miten voit itse varautua mahdollisiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin. Löydät myös linkkejä palveluihin, joista saat tietoa niin materiaaliseen varautumiseen kuin henkisen kriisinkestävyyden vahvistamiseen.

Kysymyksiä ja vastauksia

Usein kysytyt kysymykset

Missä Porvoossa on väestösuoja?

Väestönsuojia löytyy isompien taloyhtiöiden ja työpaikkojen yhteydestä ja ovat näiden asukkaiden tai työntekijöiden käytössä. Väestönsuojapaikkoja on myös julkisten tilojen yhteydessä, kuten kouluissa ja päiväkodeissa. Tällaisilla kohteilla on myös oltava pelastussuunnitelma. Pienemmissä taloyhtiöissä tai omakotitaloissa väestönsuojaa ei yleensä ole.

Porvoossa, kuten koko itäisellä Uudellamaalla ei ole yleisiä väestönsuojia. Tästä ei kuitenkaan tule olla huolissaan. Jos tarvetta suojautumiselle ilmenisi, huolehtisi pelastuslaitos väestön suojaamisesta esimerkiksi siirtämällä (evakuoimalla) asukkaita turvallisille alueille tai osoittamalla suojapaikan lähialueelta.

Miten Porvoo on varautunut mahdollisiin vaaratilanteisiin?

Porvoon kaupunki on varautunut normaaliolojen häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin ennakoimalla, suunnittelemalla ja harjoittelemalla monialaisessa yhteistyössä eri viranomaisten sekä alueen muiden kuntien kanssa. Kaupungin varautumistilanne on hyvä.

Häiriötilanteita, joihin varaudumme voivat aiheuttaa esimerkiksi laajat sähkö- tai vesikatkot, suuronnettomuudet, luonnonmullistukset, kyberhyökkäykset, pandemia tai alueeseen kohdistuvat uhkatilanteet sekä kiristyvä turvallisuustilanne.

Mistä löydän tietoa omatoimiseen varautumiseen?

Viranomaisten ja järjestöjen kotitalouksille laatima 72-tuntia varautumissuositus on kattava. Omatoiminen varautuminen kannattaa.

Minua huolestuttaa, mitä teen?

Jokainen meistä reagoi vaikeisiin asioihin eri tavoin. Vaikka uutisia seuraamalla voi mieleen muodostua erilaisia uhkakuvia maailman tilanteesta, tulee muistaa, että Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä sotilaallista uhkaa. Hanki tietoa vain luotettavista tietolähteistä, kuten kaupungin ja pelastustoimen sekä muiden viranomaisten virallisilta sivustoilta.

On tärkeää muistaa, että erityisesti sosiaalisessa mediassa levitetään paljon sellaista materiaalia, joka ei perustu faktoihin. Älä usko huhuihin äläkä levitä niitä. 72-tuntia -sivustolta löydät informaatiovaikuttamisen tunnistamiseen liittyvää tietoa.

Jos tarvitset kiireellistä apua, ota yhteys Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystykseen. Puh. 019 5600 150.

Kuinka tukea huolestunutta lasta tai nuorta?

Tavallinen arki on lapsen turvallisuuden tunteen ydin. Lapselle voi hyvin sanoa ”minä näen, että sinua taitaa pelottaa” ja muistaa korostaa, että ”sinulla ei ole hätää, olet turvassa”. Lapsiperheissä lapsia on suojattava järkyttäviltä uutiskuvilta ja aikuisten huolelta. Vanhempien väliset keskustelut maailman tilanteesta olisi hyvä käydä lasten korvien kuulumattomissa.

Lapset tarvitsevat aikuisen apua hankalien tunteiden tunnistamisessa sekä sanoittamisessa. Lapselle luontainen tapa käsitellä asioita on piirtäminen ja leikkiminen. Lasta on hyvä kannustaa niihin. Lapsen kanssa voi myös lukea. Porvoon kaupungin kirjastoista löytyy runsaasti eri-ikäisille lapsille sopivaa lukemista.

Porvoon kaupungin nuorisopalvelut tarjoavat nuorille turvallisia kohtaamispaikkoja ja tukee nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Haluaisin auttaa, kuinka toimin?

Porvoon alueella toimii useita yhdistyksiä ja yhteisöjä, joiden toiminnan kautta voi osallistua hyvän ja turvallisen arjen rakentamiseen.

Esimerkiksi Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, Vapepa, on yli 50 järjestön ja yhteistyötahon muodostama vapaaehtoisten auttajien verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Vapepan kautta voit toimia ja kouluttautua osaamisestasi ja kiinnostuksestasi riippuen esimerkiksi ensihuollon tai henkisen tuen vapaaehtoisena, maastoetsijänä, muonittajana, öljyntorjujana tai meripelastajana.

Onko sinulla kysymyksiä tai palautetta? Haluatko tehdä ilmoituksen kaupungille?

ePorvoo-palvelussa tavoitat kaupungin turvallisuuden ja varautumisen asiantuntijat yhteydenottolomakkeen kautta. Valitse ensin haluatko jättää palautetta nimettömänä, tai kirjaudu palveluun, jos haluat saada vastauksen. Valitse lomakkeella yhteydenottosi aiheeksi Turvallisuus ja varautuminen.

Hyödyllisiä linkkejä

Lisätietoja

Minna Ruolanto

Valmius- ja riskienhallintapäällikkö