Eanan
Marja Viitahuhta & Ánnámáret, Heinonen ja Inkilä
17.1. – 23.2.2025
Galleria Vanha Kappalaisentalo
Välikatu 13, 06100 Porvoo
Ti-su klo 10-16
Vapaa pääsy
Eanan (suom. Maa) on musiikkia sisältävistä videoteoksista koostuva näyttely, jonka kantavana teemana on ihmisen suhde ympäristöönsä ja saamenmaan luonnon monimuotoisuuden hauraus.
Näyttelyn teokset
1 Ozus (Etsiminen), 7 min, 2025
2 Sieidi (Seita), 4 min, 2023
3 Njáhcu (Suojasää), 5 min, 2024
4 Bálvvosbáiki (Palvospaikka), 7 min, 2023
5 Eanan (Maa), 5 min, 2025
Teosten visuaalisesta ilmeestä vastaa mediataiteilija Marja Viitahuhta. Teosten keskiössä on Ánnámáretin luohti eli pohjoissaamelainen joiku ja sen kanssa vuoropuhelua käyvät Ilkka Heinosen jouhikko sekä Turkka Inkilän elektroninen musiikki.
Teokset ja näyttely jatkavat nelihenkisen työryhmän monivuotista yhteistyötä, jota on esitetty konserttilavoilla ja musiikkifestivaaleilla, elokuvafestivaaleilla, televisiossa ja näyttelyissä. Työryhmä on julkaissut kaksi musiikkialbumia, Nieguid Duovdagat sekä Bálvvosbáiki ja videoteosten sarjan.
Työryhmä
Ánnámáret eli Anna Näkkäläjärvi-Länsman, on joikaaja ja muusikko, joka kuuluu arktiseen alkuperäiskansaan, saamelaisiin. Ánnámáretin tunnistettava joikuääni ja -tulkinnat ovat suoraa jatkumoa jo hänen esivanhempiensa porosaamelaiseen kulttuuriin. Viime vuosina Ánnámáret on tutkinut sukujensa joiku- eli luohtiperinnettä tutkimalla vanhoja luohtiarkistoäänitteitä. Tämän työn tuloksena hän loi monitaiteellisen ryhmänsä kanssa kokonaisuuden, jossa luohti, jouhikko ja elektroninen musiikki yhdistyvät videotaiteeseen. Tämä uniikki yhdistelmä vanhaa ja uutta toi Ánnámáretin maailmanmusiikkigenren tietoisuuteen ja Ánnámáret työryhmineen valittiin viralliseksi Womex 2023 showcase-artistiksi. Ánnámáretin Bálvvosbáiki -albumi julkaistiin elokuussa 2024.
Ilkka Heinonen on helsinkiläinen kansanmusiikkiin ja maailmanmusiikkiin erikoistunut muusikko ja säveltäjä, soittiminaan jouhikko, kontrabasso, violone ja viola da gamba. Yhtenä jouhikonsoiton edelläkävijöistä Heinonen on pyrkinyt laajentamaan instrumentin käyttömahdollisuuksia, ammentaen vaikutteita niin eurooppalaisesta jazzista, renessanssin musiikista kuin karjalaisesta jouhikkomusiikistakin. Euroopan kansanmusiikkikulttuureista vaikutteensa saaneiden yhtyeiden lisäksi Heinonen on toiminut niin solistina kuin orkestereissa nykymusiikin ja vanhan musiikin konserteissa sekä projekteissa. Heinonen viimeistelee jouhikon ilmaisumahdollisuuksia käsittelevää taiteellista tohtorintutkintoansa Sibelius–Akatemian MuTri-tohtorikoulutusohjelmassa.
Turkka Inkilä on helsinkiläinen muusikko, säveltäjä ja äänisuunnittelija. Hän on kiinnostunut eri musiikin lajien ja traditioiden vuoropuhelusta. Inkilä vaikuttaa joikaaja Anna Näkkäläjärvi -Länsmanin Ánnámáret-projektissa, elektroakustisen yhtyeen Tölöläb riveissä, sekä konsertoi japanilaisella shakuhachi-huilulla. Inkilän tuottama Ánnámáretin debyyttilevy Nieguid Duovdagat sai vuoden kansanmusiikkilevyn 2021 tittelin, sekä oli Etno Emma -ehdokkaana. Hänen tuottamansa Ánnámáret: Bálvvosbáiki palkittin vuoden 2024 kansanmusiikkilevynä. Hän on tehnyt äänisuunnittelua mm. Akse Petterssonin näytelmiin, sekä Saana Wangin, Sasha Huberin ja Petri Saarikon videoteoksiin, sekä Riikka Vuorenmaan teoskonseptiin Pienet Pimeät. Inkilä on Metropolia AMK:sta valmistunut huilisti ja opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Juhani Nuorvalan oppilaana. Kinko-koulukunnan shakuhachimusiikkia hän on opiskellut yksityisesti Tukhoman yliopiston Gunnar Jinmei Linderin sekä jazzmuusikko Jone Takamäen johdolla.
Marja Viitahuhta on mediataiteilija, jonka teokset ovat olleet lyhytelokuvia, esityksiä, installaatioita, valokuvia ja kollaaseja. Hänellä on esitystaiteen tutkinto Turun Taideakatemiasta ja kuvataiteen maisterin tutkinto Kuvataideakatemiasta. Hänen teoksiaan on esitetty kansainvälisesti elokuvafestivaaleilla, konserttilavoilla, teatteri- ja esitystaiteen tapahtumissa sekä kuvataidenäyttelyissä gallerioissa ja museoissa. Hänen teoksiaan on palkittu, muun muassa Cannesin elokuvajuhlilla, sekä hankittu MoMA:n, Kiasman ja Saastamoisen säätiön kokoelmiin. Myös Ánnámáretin, Inkilän ja Heinosen musiikkiin toteutettu videoteos Nieguid duovdagat hankittiin Kiasman kokoelmiin vuonna 2021. Taiteellisen työnsä lisäksi Viitahuhta on toiminut taiteen tuntiopettajana ja luennoitsijana mm Aalto-yliopistossa, Oulun yliopistossa, Kuvataideakatemiassa ja Turun Ammattikorkeakoulun taideakatemiassa. Viitahuhta on lisäksi toiminut mm taiteilijavetoisen Galleria Huudon hallituksessa sekä Kiila ry:n hallituksessa.
Kiitos tuesta: Koneen säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Avek, Alfred Kordelinin säätiö, Saamelaisneuvosto, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Saamelaiskäräjät.
Kiitos: Työryhmä kiittää perheitään ja läheisiään avusta ja tuesta työskentelynsä mahdollistamisessa. Kiitos myös Helka Heinonen, Teemu Lehmusruusu, Laura Böök ja Jane Hughes.
Installointiassistentit: Ida Palojärvi ja Azar Saiyar.