Lasse Lecklin: Musta aukko & Interventions
5.10.2022 – 8.1.2023
Omenamäen palvelukeskus
Omenamäen palvelukeskuksessa on nähtävillä Lasse Lecklinin valokuvasarja Musta aukko sekä videoteos Interventions. Videoteos on nähtävissä ma-su klo 12.30-13.30.
Musta aukko
Valokuvasarja Musta aukko näyttää ihmisen rakentamia kaivoksia ja louhoksia, ja rinnastaa niitä geologisiin, luonnollisiin prosesseihin. Näyttelyn valokuvat esittävät maanmuokkauksen erilaisia tuloksia ja seurauksia Suomessa, Ruotsissa, Espanjassa ja Islannissa. Kuvasarja käsittää koelouhoksia, louhittuja vuoria ja kaivostunneleita, suljettuja kaivoksia, siirrettyjä kaupunkeja, historiallisia jäänteitä sekä arkisia toiminnassa olevia työmaita, ja pohtii niiden ympäristövaikutuksia.
Ihminen muovaa ja siirtää joka vuosi arviolta 80 miljardia tonnia materiaalia planeetallamme, suurimman osan tästä mineraalien ja metallien erottelun seurauksena. Geologit arvioivat, että 95 prosenttia maan pinta-alasta on ihmisen muokkaamaa jossain muodossa.
Näyttelyn kuvissa rinnastuvat erilaiset kaivostoiminnan jäljet geologisiin prosesseihin. Las Médulasin kaivosalue on roomalaisten vanha kultakaivos kahden tuhannen vuoden takaa, jossa eroteltiin kultaa malmista veden avulla. Nykyään halkaistujen vuorten alue on Unescon maailmanperintökohde. Talvivaaran kaivos Sotkamossa on kaikille suomalaisille tuttu viime vuosikymmenen suurin ympäristökatastrofi. Talvivaaran nikkelikaivos rinnastuu Ruotsin kansalliseen kaivossaagaan, Kiirunan rautamalmikaivokseen. Kiirunan kaupungin keskusta siirretään, sillä kaivos levittäytyy sen alle ja uhkaa koko kaupungin olemassaoloa. Talvivaarassa epäonnistuneen kaivostoiminnan seurauksena vaarassa on luonto ja siten lopulta ihmisen olemassaolo, Kiirunan kaivostoiminta on ollut onnekkaampaa, mutta se uhkaa suoraan ihmisasutusta. Kaivostoiminnan jatkamiseksi kaupunki siirretään, jottei se tule mustan aukon imaisemaksi.
Miten ihmisen toiminta muovaa luontoa ja uhkaa lopulta myös häntä itseään?
Interventions, 2017
Videoteos Interventions käsittelee niin ihmisen kuin luonnonkin aiheuttamia muutoksia ja interventioita maisemassa. Abstrakti, maata ilmasta kuvaava video näyttää erilaisen perspektiivin ja hämärtää mittakaavaa, jossa ihminen operoi luonnon keskellä. Vulkaaninen maaperä käy läpi hidasta geologista kehitystä, mutta se on myös erityisen herkkä ihmisen toiminnan aiheuttamille muutoksille. (Video, 9 min 44 sek., ei ääntä.). Videoteos esitetään päivittäin klo 12.30-13.30.
Lasse Lecklin on helsinkiläinen valokuvaaja. Häntä kiinnostavat erityisesti paikan identiteetti, rakennettu ympäristö ja ihmisen yhteys luontoon. Lecklin käyttää sekä valokuvaa että videota, ja työskentelee usein dokumentaarisen ja käsitteellisen taiteen rajamaastossa.
Näyttelyn teokset ovat myynnissä, tiedustelut suoraan taiteilijalta.