Siirry sisältöön

Varhaiskasvatuksen kulttuuripolku

Ennen peruskoulua lapsille suunnattua kulttuurikasvatusta (myös esikoulut).

Kulttuurikasvatussuunnitelma tukee lasten varhaiskasvatusta ja varhaiskasvatussuunnitelmaa. Jokainen lapsi on oikeutettu vähintään yhteen Kulttuuripolku-palveluun tai työpajaan vuoden aikana. Kulttuuripolkua toteuttavat Porvoon kulttuuripalvelut, Porvoon museo, musiikkiopisto, kirjasto ja taidekoulu. Lapsille toiminta on maksutonta.

Varhaiskasvatuksen opettaja:

  • Valitse alapuolella olevasta valikosta mieleisesi kulttuurikokemus.
  • Valitse mieleisesi työpajavaihtoehto tai tarjolla oleva palvelu.
  • Ilmoittaudu mukaan.
  • Alle 7 v. matkustaa ilmaiseksi Porvoon liikenteen linjoilla.
  • Kuljetusmäärärahat on 1.1.2024 alkaen siirretty kasvun ja oppimisen toimialalle, ja ne ovat osa koulujen ja päiväkotien budjettia.

Historia

Kadonneen Maamme-laulun metsästys

Toiminnallisella opastuksella ryhmä pääsee oppaan johdolla ja johtolankoja hyväksikäyttäen selvittämään, mitä on tapahtunut Runebergin kirjoittamalle laululle. Vierailun aikana Runebergien elämä 1800-luvun Porvoossa tulee tutuksi ikätasoon sopivalla tavalla.

Vierailun kesto n. 30 min. Porvoolaisille opetusryhmille maksuton. Suositusikä: Varhaiskasvatus ja esikoulu, 5-6 -vuotiaat. Toiminnallinen opastus on varattavissa tammi-maaliskuussa. Varaa vierailu: 040 489 9900 tai runeberg@porvoo.fi

Kurkista J. L. Runebergin kodin arjen askareisiin 1800-luvulla

Päiväkotiryhmät pääsevät seuraamaan videoilta 1800-luvun arkea, kun Fredrika Runeberg ja perheen piika Mari joutuvat yllättävien tilanteiden eteen.

Noin viiden minuutin pituiset kaksi videota on nähtävissä Porvoon kaupungin YouTube-kanavalla Porvoo – Borgå.

Leiki ja opi -tila piharakennuksessa

Runebergin kodin piharakennuksen Leiki ja opi -tilassa ryhmät pääsevät kokemaan entisajan töitä, mm. kalastamista, kananmunien poimimista, maton kutomista sekä torimyyjänä toimimista. Varhaiskasvatuksen ryhmillä varattavissa ohjattu vierailu, jossa lyhyt opastus ja leikkiaikaa, kesto n. 40 min. Varattavissa touko-elokuussa päivittäin klo 9 alkaen, joulukuussa ke-pe klo 10-15.

Varaa vierailu: 040 489 9900 tai runeberg@porvoo.fi

Entisajan elämää 3-6 vuotiaille

Millaista oli lasten elämä Porvoossa ennen vanhaan? Tähän ja moneen muuhun kysymykseen voitte löytää vastauksen salaperäisestä matkalaukusta!

Porvoon museo on yhdessä Porvoon kulttuuripalveluiden kanssa koonnut muistelulaukun, joka sisältää kuvia ja esineitä entisajoilta. Niitä ryhmässä tutkimalla voi saada tuntua ja tunnelmaa siitä, millaista arki ennen vanhaan oli. Laukku on lainattavissa Porvoon pääkirjaston kautta.

Museoetsivä –kurssi esikoululaisille

Museoetsivä-kurssi on mukava ja toiminnallinen tapa tutustua museon toimintaan ja menneisyyden jälkiin Holmin talossa. Tutustumme kauppiasperheen taloon ja arkeen 1700-luvulla. Tutustuminen päättyy pieneen ”kokeeseen”, josta selvittyään voi ylpeänä kutsua itseään museoetsiväksi.

Museovierailu on ilmainen kaikille Porvoon päiväkotiryhmille ja kestää kokonaisuudessaan 1 tunnin. Vierailuaika varataan museolehtori Hannele Tenhovuorelta (hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi tai 040-5435424).

Porvoon museon kulttuurikasvatussuunnitelman mukaisia työpajoja järjestetään keväällä pääasiallisesti huhti-toukokuussa ja syksyllä loka-marraskuussa.

Kirjallisuus

Sadun lumoava taikamaailma kutsuu

Pääkirjasto järjestää teemasatuviikkoja kaksi kertaa vuodessa. Kaikki Porvoon kaupungin varhaiskasvatuksen piiriin kuuluvat ryhmät saavat kutsun satuviikolle. Tarinahetken pituus on n. 30 min. ja sopii parhaiten 3-6-vuotiaille lapsille. Ennakkoilmoittautuminen viikkoa ennen puhelimitse 019 520 2424.

Satuviikot järjestetään 18.-22.11.2024.

Vierailu kirjastossa tai kirjastoautossa

Kaikki ryhmät ovat tervetulleita vierailemaan kirjastoon tai kirjastoautoon. Kirjastoauton aikataulu sekä kirjastojen aukioloajat löytyvät kirjaston kotisivulta. 

Musiikki

Maksuton toiminta 

  • musiikkileikkikoulutoiminta päiväkodissa 3-5-vuotiaille periodeina tai säännöllisenä palveluna
  • yhteisten tapahtumien toteuttaminen; pienet konsertit, musiikkisatu, soitinesittelyt
  • soitinkaruselli, pääsääntöisesti yli 5-vuotiaille
  • toimintaa ja tapahtumia perhepäivähoidon lapsille musiikkiopiston tiloissa
  • suomi ja ruotsi

Maksullinen toiminta

  • räätälöidyt koulutukset henkilökunnalle – laulut, leikit ja musiikilliset leikkituokiot, soitinesittelyt ja soitinvalmennus. Koulutuksen hinta: 45 min/45 euroa ja 60 min/60 euroa. 

Yhteystiedot: kanslia 019 520 2549, musiikkiopisto@porvoo.fi

Maire Aakko

MUSIIKKIOPISTON APULAISREHTORI, Porvoo ja Askola

Kuvataide

Kuvataideviikot 1-6-vuotiaille

Kuvataideviikoilla syvennytään kuvataiteen peruselementteihin: väreihin ja muotoihin. Moniaistiset työpajat painottuvat havaintoihin, kokemuksiin ja kokeiluihin. Työskentely voidaan suunnitella myös ryhmän oman teeman ja tarpeiden mukaisesti. Työpajat toteutetaan tilaajan toivomuksen mukaan joko päiväkodin tai taidekoulun tiloissa. Materiaaleina voidaan käyttää päiväkodin omia tai taidekoulun materiaaleja. Päiväkodin materiaaleja käytettäessä, teemme tarvittaessa ideointi ja konsultaatiokäynnin ennen työpajoja.

Suomenkieliset päiväkodit

Irina Sorsa

KUVATAIDEKOULUN OPETTAJA

Ruotsinkieliset päiväkodit

Jenni Iivonen

REHTORI, Taidekoulu

Näyttämötaide

Näyttämötaidetta varhaiskasvatuksessa ja esikoulussa oleville ryhmille.

Lasten Kartano – Näsin kartanossa

Näsin kartano täyttyy lastenkulttuurista 8. helmikuuta – 29. maaliskuuta, jolloin perheet, koulut ja päiväkodit ovat tervetulleita kartanolle lapsille suunnattuihin taide- ja kulttuuritapahtumiin ja näyttelyihin. Tutustu ohjelmatarjontaan Lasten kartanon verkkosivuilla.

Miira Holländer

KULTTUURITUOTTAJA, Lapset ja nuoret

Lisätiedot

Veronica Svenskberg

KULTTUURIPALVELUKOORDINAATTORI