Siirry sisältöön

Näsin mäellä huviteltiin

Koska Näsin alue oli valtakunnallinen matkailunähtävyys ja puistometsässä liikkui paljon matkailijoita ja kaupunkilaisia, rouva Anna Cairenius perusti mäelle pienen kioskin vuonna 1913. Myöhemmin sitä laajennettiin kahvilaksi, ja se sai nimen ”Turisthyddan”. Nykyään rakennuksessa toimii näköalaravintola Honkala.

Näsinmäki on ollut myös kaupunkilaisten huvittelupaikka. Suuren Pohjan sodan ja isonvihan jälkeen vuonna 1723, äärimmäisen köyhissä oloissa, järjestettiin kaupunkilaisten iloksi juhla. Näsin mäellä vietettiin kuninkaan nimipäiviä ja ammuttiin kunnialaukauksia tykeillä. 1803 mäellä pidettiin teatteriesityksiä, 1850-luvulla Näsin aukiolla esiintyi sirkustaiteilijoita, balettitanssijoita ja marionettiteatteri. Mäellä järjestettiin myös ilotulitusesityksiä.

Synkempi menneisyys paikalla oli 1700-luvun alussa, jolloin Näsin mäki toimi rikollisten mestauspaikkana.

Mäellä sijaitsi aikoinaan myös Georg (Göran) Magnus Sprengtportenin rakennuttama armeijan ratsastusmaneesi, joka purettiin 1823 hautausmaan aidan tieltä.

Mäen päällä sijaitsi myös Näsin kartanon tuulimylly, joka näkyy joissain vanhoissa maalauksissa. Kaupunkilaiset eivät kartanon myllyä saaneet käyttää, vaan heidän piti käydä jauhamassa viljansa Strömsbergissä.

Lähteet:
• Rosendahl, Ulrika 2005. Porvoo Näsinmäki. Arkeologinen inventointi. Museovirasto, rakennushistorian osasto.
• Pollari, Emilia 2006. Mullasta maan. Porvoon Näsinmäen suojelukaava.
• Mäntylä, Ilkka 1995. Porvoon kaupungin historia II: 1602-1809.
• Mäkelä-Alitalo, Anneli 2000. Porvoon kaupungin historia III:1:1809-1878.
• Lönnqvist, Minna & Kenneth 2009. Porvoo – Kulttuuri- ja luonto-opas.