Tietoa meistä
Porvoon kotoutumispalvelut
Porvoossa asuu liki 4400 ulkomaalaistaustaista henkilöä noin sadasta eri maasta. Tämä on 8,5 % Porvoon väestöstä. Suurin osa on muuttanut kaupunkiin perhesiteen tai työn perusteella. Noin kolmasosa maahanmuuttajista on pakolaisia.
Kunnat ja kaupungit ovat avainasemassa maahanmuuttajien kotoutumisen edistämisessä. Kotoutumisen edistäminen sijoittuu kunnissa erityisesti peruspalveluihin: maahanmuuttajataustaiset kuntalaiset tarvitsevat muiden kuntalaisten tavoin esimerkiksi kasvatus- ja koulutuspalveluja sekä asumis- ja vapaa-ajan palveluita.
Kotoutumispalveluiden työtä ohjaa laki kotoutumisen edistämisestä sekä Porvoon kaupungin ohjelma kotouttamisen edistämisestä. Kotoutumista edistävässä laissa säädetään kunnille erityisiä tehtäviä. Kunnan tehtävänä on vastata ja sovittaa yhteen paikallista kotoutumisen edistämisen kehittämistä, suunnittelua ja seurantaa sekä huolehtia henkilöstön kotoutumiseen liittyvästä osaamisesta. Lisäksi kunnan tulee huolehtia palvelujensa soveltuvuudesta myös maahanmuuttajille sekä huolehtia siitä, että kunnassa on tarpeisiin nähden riittävästi kotoutumislain mukaisia toimenpiteitä ja palveluja.
Porvoon kotoutumispalvelut
Kotoutumispalveluiden päätehtävä on huolehtia kuntaan saapuvien pakolaisten, turvapaikkaprosessin kautta oleskeluvan saaneiden, perheenyhdistämisen vuoksi muuttaneiden sekä kuntaan siirtyneiden tilapäistä suojelua saaneiden vastaanotosta ja alkuvaiheen kotoutumisesta sekä tarjota kaikille maahanmuuttajille taustasta riippumatta matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa.
Kotoutumispalveluiden tavoitteena on monialaisesti tukea ja edistää maahanmuuttajien kotoutumista ja mahdollisuutta osallistua aktiivisesti suomalaisen yhteiskunnan toimintaan.
Kotoutumispalveluiden tehtävä on myös jatkuvasti kehittää kotouttamistyötä, edistää eri toimijoiden välistä yhteistyötä sekä lisätä tietoa ja ymmärrystä maahanmuutosta ja monimuotoisuudesta.
Kotoutumiskeskus
Kotoutumiskeskus on maahanmuuttajille suunnattu moniammatillinen palvelukeskus. Kotoutumiskeskuksesta saa henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa erilaisissa arjen sujuvuuteen ja viranomaisasiointiin liittyvissä asioissa sekä tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja kunnan palveluista. Teemme verkostoyhteistyötä alueen muiden viranomaisten ja toimijoiden kanssa hyvän ja sujuvan kotoutumisen mahdollistamiseksi.
Autamme esimerkiksi
- asumiseen liittyvissä kysymyksissä
- lomakkeiden ja hakemuksien täyttämisessä
- oleskelulupa- ja matkustusasiakirjojen hakemisessa
- opiskelu- ja työpaikkojen hakemisessa
- harrastuksien löytämisessä.
Teemme tarvittaessa kotoutumissuunnitelman ja tuemme sen toteuttamisessa.
Palvelemme puhelimitse, sähköpostitse ja ajanvarauksella. Palvelukieliämme ovat suomi, ruotsi, englanti, saksa, ranska, venäjä, arabia, amhara sekä tigrinja. Lisäksi käytämme tulkkauspalveluita. Palvelumme ovat luottamuksellisia ja maksuttomia.
Pakolaisten vastaanotto
Porvoon kaupungin kotoutumispalvelut vastaa kiintiöpakolaisten ja muiden kansainvälistä suojelua saavien vastaanotosta ja kotoutumisen edistämisestä. Porvoo on sitoutunut vastaanottamaan 25 kiintiöpakolaista vuosittain. Sitoutumalla pakolaisten vastaanottoon Porvoo tukee osaltaan ihmisoikeuksien toteutumista sekä moninaista ja avointa yhteiskuntaa.
Keskeisiä toimijoita pakolaisten vastaanotossa ja kotoutumisen edistämisessä ovat esimerkiksi työllisyyspalvelut, koulut, päivähoito, nuoriso- ja liikuntatoimi sekä hyvinvointialueen kotoutumisen sosiaalipalvelut. Lisäksi monipuolista matalan kynnyksen toimintaa tarjoavat kolmannen sektorin toimijat ovat tärkeitä kotoutumisen alkuvaiheessa ja kuntaan tutustumisessa. Kotoutumispalvelut ylläpitää järjestöjen ja muiden vapaaehtoisten yhteistyöverkostoa, jonka tavoitteena on, että kaikki maahanmuuttajat tuntevat olevansa tervetulleita Porvooseen.