Klimatvänlig mat
Mat orsakar ungefär en femtedel av vårt koldioxidavtryck. Klimatvänlig mat följer näringsrekommendationer och stöder vårt välbefinnande. Genom att planera vad du äter och minska matsvinn sparar du också pengar.
-
Runebergs tårtor
Spara Fredrika Runebergs recept med vilket du trollar fram läckra Runebergstårtor!
-
Restauranger och caféer
Flera restauranger i Borgå fäster särskild uppmärksamhet vid närmat och ekologiskhet, vilket utgör en del av njutningen.
Tips för klimatvänlig mat
- Ät övervägande vegetarisk mat och beakta säsongsprodukter.
- Gynna vild fisk.
- Undvik konsumtion av kött i stora mängder.
- Odla och plocka mat själv.
- Om du använder bil för att åka till mataffären, köp mat för hela veckan på en gång.
- Släng inte mat i soporna.
Närings- och matrekommendationer möjliggör också en kost som är hållbar för miljön. Du kan bekanta dig med rekommendationer som har getts för olika folkgrupper på Livsmedelsverkets webbplats.
Minska matsvinn
En finländare slänger årligen över 20 kilo mat. Detta syns också i plånboken!
Mat orsakar ungefär en femtedel av vårt koldioxidavtryck. Om vi slänger mat, har utsläppen genererats i onödan. Produktion av mat orsakar också över hälften av utsläppen som genereras i Finland och som övergöder Östersjön.
Matsvinn kan minskas bland annat med planering och kreativitet. Du kan komma i gång genom att spara Marthaförbundets tips och recept för matsvinn. Laga läcker mat av matsvinn!