Hoppa till innehåll

Inför naturskoldagen

Förberedelser i klassen, klädsel, matsäck, övrig utrustning, ansvarsfördelning och säkerhet.

Efter att du bokat ett program av naturskolan, får du närmare programmets tidpunkt ett mejl med mera information om programmets innehåll. Programmen har olika längd, längden varierar för det mesta mellan två och fyra timmar.

Förberedelser i klassen

Ni kan förbereda er för dagen genom att diskutera allemansrätten. Vad får man göra ute i naturen? Är det något speciellt man ska beakta just den här årstiden? Ni kan också fundera på era regler för utomhusundervisning. Vad är de viktigaste sakerna vi bör komma ihåg när vi går ut i naturen i en grupp? Ni kan också sätta upp era egna mål för dagen t.ex. gällande trivsel, samarbete eller lärande. Det är också viktigt att klä sig varmt och enligt väder (se stycket om klädsel).

Naturskolan ger också förslag på uppgifter, som ni kan använda när ni förbereder er inför programmet. Med hjälp av uppgifterna riktar ni era tankar mot programmets tema och stoffet i undervisningen.

Klädsel

För att du ska må bra under programmet, bör du klä dig enligt väder och tillräckligt varmt. När du klär dig enligt principen “lager på lager” håller du dig varm i alla väder. Ett underställ transporterar bort fukt, ett eller flera mellanlager värmer och ytterplagget skyddar mot väder och vind.

Det är bra att klä sig i slitstarka yttre plagg, som får bli lite smutsiga och tål fukt. Skorna bör vara tillräckligt stadiga. Sandaler eller dylika skor som inte stöder vristen passar inte att ha i skogen. På vintern ska skorna vara tillräckligt rymliga, så att det vid behov ryms en tjockare socka/yllesocka och/eller en sula i. Vid regnväder behövs regnkläder och gummistövlar (eller andra stadiga skor som tål vatten). Även i gummistövlarna lönar det sig att sätta en yllesocka. Paraply rekommenderas inte, eftersom programmet innehåller aktiviteter där båda händerna behövs.

Kom ihåg att temperaturskillnaden mellan en solig skolgård och en skuggig skog kan vara stor.

Matsäck

Programmet förverkligas i sin helhet innan eller efter lunchen eller så, att gruppen tar med sig lunchen i form av en matsäck. Att äta sin egen matsäck är alltid en efterlängtad stund, så fastän eleverna/barnen (hädanefter eleverna) ska äta/har ätit på skolan, är det möjligt att ha en kort paus i programmet, om ni så önskar. För denna korta paus kan eleverna ta med sig t.ex. saft i en egen flaska eller en varm dryck i en termos, en frukt eller dylikt.

Gruppen har en möjlighet att värma saft eller göra mat på naturskolans Trangiakök. Meddela naturskolan i god tid innan naturskolprogrammet, ifall ni vill använda Trangior.

I naturskolan strävar vi till att det skulle uppstå så lite avfall som möjligt. Undvik speciellt engångskärl, onödiga förpackningar och små sugrörssafter. Alltid är det inte möjligt att beställa en skräpfri vägkost, men den matsäck man tar med hemifrån kan man försöka få så skräpfri som möjligt. Försök beakta också mängden avfall som uppstår vid själva uppköpet av vägkosten, dvs. hur produkten är förpackad i affären, förutom vid själva packandet av matsäcken hemma.

Naturskolan rekommenderar att eleverna själva tar hand om det skräp som uppstår under matpausen och i mån av möjlighet sorterar det vid skolan/hemma. På så sätt får de en klarare bild av mängden och sorten skräp som uppkommit.

Övrig utrustning

Eleverna kan ta med sig ett eget sittunderlag. Naturskolan har extra underlag med sig att låna ut.

Ifall ni ämnar äta en matsäck (se föregående stycke) och vill desinficera händerna, ber jag er ta med desinfektionsmedel för eget bruk.

På våren är det bra att skydda sig mot solen med solkräm och keps eller solhatt.

Om eventuell övrig utrustning meddelar naturskolan skilt om.

Ansvarsfördelning och säkerhet

Naturskolans miljöpedagog ansvarar för programmets innehåll, för programmets utrustning och material och för undervisningen i programmet. Som gruppens lärare/pedagog har du ett ansvar för dina elever och deras säkerhet. Alla vuxna som deltar har en aktiv roll i att hjälpa och uppmuntra eleverna till att delta. Som elev ansvarar du för att delta aktivt i programmet, följa instruktionerna och reglerna samt samarbeta med de andra. Som vårdnadshavare ansvarar du för att eleven har en lämplig klädsel, som passar vädret.

Naturskolans miljöpedagog följer Borgå stads aktuella anvisningar om coronaviruset, kommer på jobb enbart frisk och inhiberar programmet vid symptom som är förknippade med Covid-19.

Naturskolans miljöpedagog är utbildad i den livräddande första hjälpen och har med sig en första hjälpen-väska med den väsentligaste utrustningen.

Naturskolan har ett säkerhetsdokument för sin utomhusundervisning.

Efter naturskolprogrammet

Efter programmet får ni en utvärderingsblankett, där det finns frågor både för läraren/pedagogen och eleverna. Responsen hjälper naturskolan att utveckla sin verksamhet.

Naturskolan tipsar också gärna om hur ni efteråt kan fortsätta jobba med programmets tema.