Hoppa till innehåll

Borgå Triennalen: Ida Koitila, Roger Metto, Emma Tryti, Anna Nyberg, Mattias Hellberg

  • 02.07.2024 - 01.09.2024
  • 10:00 - 16:00
Borgå Triennalen på Galleri Gamla Kaplansgården 20.6-1.9.2024:

Ida Koitila

Ida Koitila är bildkonstnär som arbetar i Hangö och Berlin. Hon skapar ofta sina konstverk genom material, väljer dem efter innehållet, och är uthållig och konsekvent i sitt förhållningssätt. Tredimensionell form och rymd kombineras ofta med naturmaterial, vilket framgår av hennes arbete för Borgå Triennalen, som hon har specialdesignat för Galleri Gamla Kaplansgården.

Roger Metto
Roger Metto arbetar på målningar av en försvinnande stad. Kiruna får ett nytt utrymme på bekostnad av ett gammalt Kiruna. Maktlöst står invånarna vid sidan om, oförmögna att göra något eftersom gruvan är anledningen till att staden existerade från början. Vad kommer att finnas kvar, vad kommer att kasseras och hur kommer de nya utrymmena i bergen, underjorden och mänskliga områden att samordnas?

Emma Tryti
Emma Tryti är bildkonstnär som arbetar i Sollentuna, Stockholm. Hennes verk kombinerar måleri, skulptur och installation, ofta med ämnen som är kombinationer av flora och fauna. Akvarell har alltid varit en del av hennes arbete och skapat en fascinerande värld och personligt utrymme som ger oss en annan uppfattning.

Anna Nyberg, gårdområde
Anna Nyberg tar över hela utrymmet som en färgstark tredimensionell målning som man kan vandra in i. Det är en explosion av färg utanför ramen.

Mattias Hellberg, gårdbyggnad
Mattias Hellberg utforskar vad som händer när vårt personliga utrymme och behovet av att uttrycka oss dyker upp i offentliga utrymmen (som “för intensiv” dans på en offentlig plats när det inte är fredagskväll!). Mattias arbetar främst med performance, video och installation. Mattias tar över en av galleriets innergårdsbyggnader och visar upp nya videoverk.

Utställningar på Galleri Gamla Kaplansgården har erhållit statsbidrag från Museiverket.
Öppet tis-sön kl. 10-16.
Fritt inträde.

Borgå Triennalen är en stadsfestival för bildkonst som ordnas vart tredje år. Se baserar sig på partnerskap och gemenskap. I centrum för evenemanget står konstutställningar utplacerade på olika håll i staden. Triennalen sammanför en stor grupp kända namn inom bildkonst från olika håll av världen. I Triennalen kommenterar samtidskonsten stadens historiska skikt där den möter och utmanar människor i vardagen, också i överraskande situationer.

Den här gången tar konsten över staden med temat Space is a Common Thing. Temat behandlas mångsidigt ur olika synvinklar: natur, miljö, människa, samhälle, gemenskap, individualitet och olika strukturer. Den samtida konsten innehåller mångsidiga och kritiska ställningstaganden om naturens tillstånd och ett sökande som sträcker sig till den yttersta gränsen.

Evenemangets konstnärliga ledare är bildkonstnär Petri Hytönen och kurator är den svenska bildkonstnären John Rasimus från Falun.

Andra liknande evenemang