Hoppa till innehåll

Oj, bröder: Antti & Jukka Korkeila ja Matti, Paavo & Tarmo Paunu

  • 10.09.2024 - 13.10.2024
  • 10:00 - 18:00

Oj, bröder!
Antti & Jukka Korkeila ja Matti, Paavo & Tarmo Paunu

I konsthistorien är psykisk hälsa, utvecklingsstörningar och mentala avvikelser förknippade med genimyten, utanförskap och förmågan att se saker annorlunda. Avvikelser från det normala betraktas som värden som bär på verklig kraft och originalitet, något som bär mänsklighetens djupa lager. Man tänker att det som överträffar det normala skulle vara mer genuint, något sådant verklighet som människor i deras vardagsrutiner inte ser. Vår utställning utforskar gränssnittet mellan normen och det som ligger utanför normativitet.

Samtidigt börjar världen byggas på allt hårdare värdegrunder

Utställningsidén bygger på broderskap, släktskap och olikheter. Jukka, Tarmo och Paavo är verksamma yrkeskonstnärer som arbetar inom samtidskonsten. Matti lider av schizofreni och Antti av Löwens syndrom; de skapar kontinuerligt bildkonst och håller utställningar, men på grund av sina sjukdomar befinner de sig i marginalen. Antti är Jukkas bror, och Matti är bror till Tarmo och Paavo.

Syftet med vår utställning är att utforska genom bildkonst hur gränsen och skillnaden mellan det så kallade psykiskt ”friska”, det normala och sjukdomen dras. Schizofreni är en ärftlig sjukdom, syns det schizofrena drag i våra, så kallade friska bröders, verk?

På vilket sätt skulle människor som uppfattar och upplever saker annorlunda kunna vidga och underlätta livet för personer som lever i en vardaglig och rutinfylld värld?

Vad innebär det att vara yrkesverksam bildkonstnär? Vilka typer av tryck är förknippade med professionalitet, och hur är det möjligt att bevara ärlighet, intuition och känslighet?

Kreativitet är en mänsklig dimension som finns inom oss alla. Det är en egenskap som blomstrar med hjälp av lämpliga förutsättningar, en näringsrik grogrund och stöd från omgivningen. Familjen är den första interaktionsbaserade miljön där allt börjar. Vi har två familjer och två grupper av bröder, vars förhållande till konst har startat inom familjen. Denna kreativitet har börjat utvecklas på olika sätt, varje individ på sitt eget sätt, men ändå i interaktion med varandra. Senare har denna kreativitet utvecklats till konst, var och en på sitt eget unika sätt. Kreativitet är ett övergripande begrepp under vilket även konsten finns. Slutligen började vi alla skapa bildkonst.

Brödernas olikheter har påverkat varandra, först inom familjerna och senare genom att interaktionen har återkastats som ett eko genom världen. Vi är som vi är: envisa med en glimt av humor, och med brödrakärlek trots alla våra brister.

 

Andra liknande evenemang