Hoppa till innehåll

PORVOO JAZZ FESTIVAL

  • 29.09.2024 - 29.09.2024
  • 12:00 - 20:00
  • Vanha 123, Vanha Pantteri, Porvoon Taidehalli
  • 0-120€
  • 18/S
Osta liput

PORVOO JAZZ FESTIVAL VOL. 12

Porvoo Jazz Festival arrangeras för tolfte gången i centrum av Borgå! I år genomförs festivalen under fyra dagar. Torsdagen den 26 september inleds festivalen med en solokonsert av Pauli Lyytinen på Konsthallen i Borgå, där publiken även kan njuta av utställningen av konstnärsgruppen ”Voi veljet”. På lördagen framträder den framstående Seppo Kantonen Trio på Konsthallen! Även festivalens avslutningskonsert i samarbete med Avanti! Kammarorkestern kommer att äga rum på Konsthallen.

Evenemangens kärna utgörs av det historiska WSOY-huset, som finns vid den gamla stadens kant.

I Porvoo Jazz Festival rf:s egen hemmascen, den stämningsfulla kulturlokalen Vanha 123, kan publiken, som det blivit en tradition, uppleva två konserter med en biljett. På Vanha 123 visas en intressant och aktuell sammansättning; på fredagen kommer två kvintetter att framträda, varav den första är Joonatan Henriksson Quintetteineen, vinnaren av Finland Jazz Federation’s första Taimi-pris, och den andra är en tysk-finsk-amerikansk grupp, Expand, som inleder sin skivsläppsturné från Borgå. På lördagen uppträder det dansk-estniska Karmen Roivassepp Quartet och duon Lampen med Tatu Rönkkö och Kalle Kalima på Vanha 123.

I enlighet med sin stil tar Porvoo Jazz Festival rf ännu en gång kontroll över en övergiven plats. Pop-up-lokalen bredvid Vanha 123, det före detta nöjescentret Punainen Pantteri, har troget till platsens historia döpts till Vanha Pantteri. Under festivalen kommer totalt fem konserter att genomföras där. Fredagens program inleds med konserten ”UNGA FÖRMÅGOR”, som lanserades förra året och presenterar lokala talanger i samarbete med musikinstitutet i Borgå. Sent på fredagskvällen kan man lyssna på den framstående inom den inhemska indie-musiken, Arppa, med sitt jazzband. På lördagskvällen bjuds det på långvarig psykedelisk surf-rock-jazz av bandet Dalindéo, i samband med släppet av deras sjätte album. På söndagens barnkonsert framträder Henna och Supersankarit med en rytminspirerad show.

På lördagen på Vanha Pantteri kommer en speciell nyhet för årets festival att genomföras: Jazz + Ping Pong med Born2Bingo! Här kommer det danska orgel-trum-duot Born2Bingo att vara husband, och de ackompanjerar jazzmusikerna i en pingis-tävling. Resultatet av miniturneringen avgör hur showen fortsätter på scenen!

Porvoo Jazz Festival är en kärleksfullt arrangerad evenemang som fokuserar på kvalitet och en intim festivalatmosfär med en bohemisk approach. Vi tar inte jazzmusiken alltför seriöst utan strävar efter att både vår publik och våra artister främst ska ha roligt och njuta av en stämningsfull atmosfär. Interaktion är viktigt för oss och vi vill föra den mest aktuella och noggrant utvalda jazzen inom räckhåll för beröring.

Porvoo Jazz Festival har arrangerats på hösten sedan 2013. Festivalens hjärta, liksom de året runt arrangerade Porvoo Jazz Club-evenemangen, finns i kulturlokalen Vanha 123 som renoverats av föreningen i Borgå centrum. Den tidigare bio med tre bekväma salonger och två barer skapar en perfekt ram för konserter där publiken smälter samman med upplevelsen. Festivalen arrangeras av Porvoo Jazz Festival rf och programmet för år 2024 ansvarar den konstnärliga ledaren för föreningen, saxofonisten Max Zenger.

SIZE DOESN’T MATTER, JAZZ DOES!

Andra liknande evenemang