
Påskvandringen Via Crucis med Borgå gamla stads miljö som scen och flera medverkande i kören och som skådespelare är en upplevelse för alla som vill bli berörda av påskens tidlösa budskap. Här finns sorg och hopp, kärlek och saknad, tro och tvivel – teman som berör oss människor under livets olika skeden.
Den traditionella påskvandringen Via Crucis arrangeras för fjärde gången i Borgå gamla stads miljö på långfredagen den 18.4 klockan 20.00. Det är en vandrande föreställning som börjar i parkområdet i Maren, fortsätter till Rådhustorget och avslutas uppe på kyrkbacken utanför Borgå domkyrka.
I föreställningen får man se de kända händelserna som utspelar sig under Stilla veckan. Den sista måltiden. Jesus som fängslas och blir misshandlad. Folket som ropar “korsfäst” och dömer Jesus. Pilatus som tvår sina händer. Petrus som förråder Jesus. Och korsfästelsen.Publiken fungerar i pjäsen i rollen som folkmassa och får sjunga med i sångerna.Påskens budskap är dramatiskt och så är även Via Crucis. Via Crucis lämpar sig inte för de yngsta barnen.
Trots sitt dramatiska slut lämnar pjäsen ändå en ljus och hoppfull känsla, som siktar mot påskdagen och uppståndelsens under.Via Crucis förenar konst, gemenskap och tradition på ett unikt sätt. Det är gratis att delta och pjäsen är öppen för alla intresserade. Evenemanget samlar privatpersoner, grupper, föreningar, företag och institutioner över språk- och kulturgränser. De hundra medverkanden, både frivilliga och proffsskådespelare, gör att man också vill komma längre ifrån för att uppleva Via Crucis i Borgå.
Via Crucis direktsänds på Yle Arenan och kan ses på Arenan i en vecka efteråt. Evenemangets beskyddare är Borgå stadsdirektör Jani Pitkäniemi.
Arrangör är föreningen Via Crucis Tuki rf i samarbete med med de lokala församlingarna och en mängd företag och föreningar.

