Hoppa till innehåll

Principer för ordnande av skolskjuts

Skyldigheter beträffande skolskjutsar

I § 32 i lagen om grundläggande utbildnings har stadgats vilka skyldigheter staden har beträffande skolskjutsar.

Bildningsnämnden har fastställt Borgå stads principer för skolskjuts inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning.

Principer för beviljande av skolskjuts

  • Beviljande av skolskjuts förutsätter att eleven går i en av utbildningsanordnaren anvisad förskola eller grundskola (närskola).
  • Elevens dagliga skolresa får med väntetider inberäknade ta högst 2,5 timmar i anspråk. Om eleven när läsåret börjar har fyllt 13 år får skolresan ta högst 3 timmar i anspråk.
  • Skjutsen behöver inte ordnas för hela skolvägen. Man utgår från att eleverna använder hållplatser längs körrutten. Om självriskavståndet på 3 km eller den längsta tillåtna skolvägen i tid överskrids, ordnas tilläggsskjuts en del av vägen.
  • Den primära skolskjutsformen för elever inom den grundläggande utbildningen är kostnadsersättning i form av Matkahuoltos busskort eller mobilbiljett.

Ansökan om skolskjuts

Grundskoleelevers skolskjutsansökan görs elektroniskt via elevadministrationsprogrammet Wilma och mellanfliken ”ansökningar och beslut”.

Ansökan om skolskjuts på basis av lång skolväg

  • Skolvägen för en elev i förskoleundervisning är längre än 3 kilometer
  • Skolvägen för en grundskoleelev i årskurs 1-2 till den närskola staden anvisat är längre än 3 kilometer
  • Skolvägen för en elev i grundskolans årskurs 3-9 till den närskola staden anvisat är längre än 5 kilometer.

Ansökan om skolskjuts på grund av alltför svår eller ansträngande skolväg

  • För att bedöma om vägen är alltför svår eller ansträngande för eleven ska vårdnadshavaren skaffa ett utlåtande av en sakkunnig där skolskjuts antingen med kollektivtrafikbuss eller med beställningstrafik rekommenderas. Utlåtandet skickas till bildningsväsendet.
  • Om en elev på grund av ett olycksfall behöver skolskjuts för en vis tid på basis av ett läkarutlåtande, ansöker man om skolskjuts med ansökningsblankett för en elev i förskolan och via Wilma för en grundskoleelev. Intyget inlämnas till bildningsväsendet.

Ansökan om skolskjuts på grund av farlig skolväg

De av bildningsnämnden fastställda farligklassificerade vägavsnitten finns uppräknade i principerna för skolskjuts och de är också utmärkta på en digital karta.

Skolskjuts till förskoleundervisning

Förskoleelevers primära skolskjutsform är ersättning för ledsagande som utbetalas till vårdnadshavaren. För elever i förskoleundervisning ansöker man om skolskjuts genom eDaisy:

Skicka blanketten via e-post till skol.skjuts@borga.fi.

Praktiska instruktioner

Resekort eller mobilbiljett

Skolskjutsberättigade grundskoleelever får Matkahuoltos resekort eller mobilbiljett. Elever i årskurs 1-6 får ett resekort som delas ut i skolan. Elever i årskurserna 7-9 får en mobilbiljett.

När man reser med buss skall alla passagerare kunna uppvisa ett resekort eller en mobilbiljett, i annat fall måste resan betalas till chauffören med pengar. Resekortet och mobilbiljetten är personliga och endast den elev som beviljats skolskjuts, har rätt att använda dem.

I regel har resekortet och mobilbiljetten laddats med två resor per skoldag men även resekort och mobilbiljetter med bytesrätt finns. Resekortet eller mobilbiljetten kan endast användas på skoldagar och det gäller enbart för skolresor mellan hemmet och skolan. Missbruk kan leda till tidsbunden inhibering av rätten till skolskjuts och kostnaderna kan uppbäras av vårdnadshavarna.

Det är vårdnadshavaren som står för kostnader för resor som gjorts utan resekort eller mobilbiljett och resekostnaderna ersätts inte i efterskott.

Tidtabeller

Bussarna följer kollektivtrafikens tidtabeller. Tidtabellerna finns på trafikanternas hemsidor, på Matkahuoltos sidor och på Matkahuoltos ruttguide (Reittiopas).

Hur tar du i bruk mobilbiljetten?

De elever i årskurs 7-9 som beviljats rätt till skolskjuts som kostnadsersättning i form av Matkahuoltos resebiljett kan ladda ner mobilbiljetten i sin mobiltelefon enligt Matkahuoltos anvisningar. Som e-postadress fungerar elevens egen adress som skolan givit.

Appen Resor och biljetter samt i bruk tagning av mobilbiljett för grundskoleelever i årskurserna 7-9:

Om en elevs resekort försvinner?

Om resekortet försvunnit skall man omgående meddela ledningen för växande och lärande om detta med e-post till skolskjutsadressen, så att Matkahuolto kan informeras om att kortet bör stängas. Samtidigt beställs också ett nytt resekort till eleven som delas ut i skolan. För det nya kortet faktureras vårdnadshavaren i enlighet med Matkahuoltos taxa.

Vårdnadshavaren ansvarar för de resor eleven gör p.g.a. att resekortet försvunnit tills ett nytt resekort delas ut i skolan.

Om resekortet går sönder eller slutar fungera?

Ledningen för växande och lärande meddelas om detta per e-post till skolskjutsadressen och ett nytt resekort beställs.

Om resekortet har förstörts eller smutsats faktureras vårdnadshavaren för det nya kortet i enlighet med Matkahuoltos taxa. Om resekortet har ett tekniskt fel byts det ut avgiftsfritt.

Om det sker förändringar i omständigheterna?

Om en elev flyttar, skall adressförändringen meddelas via skolan till ledningen för växande och lärande, eftersom rätten till skolskjuts upphör omedelbart. Resekortet skall returneras till skolan. Om skolskjutskriterierna uppfylls från den nya hemadressen, ansöks om rätt till skolskjuts via Wilma.