Studier i Bogy
Studieguider och studieplanering
Info för 9or som söker till BoGy
Ifall du är studerande i Strömborgska enhetsskola eller Lyceiparkens högstadieskola får du all information och info om ansökan till Borgå gymnasium av din elevhandledare. Du år hjälp med ifyllande av GEA-blanketten av din elevhandledare. Studiehandledarna från BoGy kommer att hjälpa dig med din ämnesvalblankett och valen i Wilma då du söker till Bogy som första val.
Ifall du går i grundskolan i en annan kommun och söker till Borgå gymnasium bör du beakta följandet:
Då du söker till BoGy som första val ber vi dig att ladda ner studievalsblanketten för läsår 2025/26 och fylla i den tillsammans med din elevhandledare. En kort beskrivning av hur du skall välja dina studieavsnitt för kommande åk 1 finns på självaste blanketten.
Gör så här:
Ladda ner studievalsblanketten.
Läs anvisningar. Fyll i dina val på blanketten. Ifall du har frågor eller någonting är oklart be din elevhandledare om hjälp. Elevhandledaren kan vara i kontakt med studiehandledaren i BoGy.
Den ifyllda studievalsblanketten bör därefter scannas in och bifoga som fil i ett mejl som sänds till studiehandledaren i BoGy.
För att garantera en smidig start på hösten önskar vi att du skickar in din studievalsblankett så snabbt som möjligt efter att vårens GEA har stängd. Vi gör nästa års studievalsbrickor utgående från elevernas val på våren. Varje studerande har färdiga scheman vid skolpåbörjan förutsatt att du har skickat in dina studieval på våren till studiehandledaren.
Har du BoGy som alternativ på en lägre plats i ansökan?
Du behöver inte fylla i en studievalsblankett på våren. Ifall du får besked om en studieplats i BoGy på sommaren skall du genast vara i kontakt med studiehandledaren i BoGy. Hon hjälper dig att göra dina studieval direkt i kursbrickan.
Temastudier Läroplan21
Lokala studieavsnitt TS1 BoGy-Show (2sp+2sp) BoGy-show kan avläggas två gånger. Man kan få 1-4sp enligt medverkan.
TS2 Gymnasieintroduktion i IT, studieteknik och välmående (2sp) Obligatoriskt lokalt studieavsnitt för alla i årskurs 1. I studieavsnittet ingår bl.a. IT-inskolning och intensifierad grupphandledning. Studerandevårdens personal och specialläraren håller några lektioner.
TS3 Vardagskompetens (2sp)
Studieavsnittets teman är frivilligverksamhet, arbetsliv och trafikfostran. Målet är att studerandena ska kunna tillämpa sina kunskaper och färdigheter i praktiska arbetsuppgifter och situationer. Kunnande som inhämtats utanför skolan och som motsvarar mål och innehåll kan godkännas som en prestation. Studiepoängen varierar mellan 0,5–2 sp beroende på aktivitetens omfattning. Ett studieavsnitt på 2 sp består av 38 lektioner à 45 min. Intyg över utförd aktivitet inlämnas till rektor. Man kan få maximal 2sp i vardagskompetens i TS3 inskriven.
Aktivitet Studiepoäng Röda korsets väntjänst 1-2 sp
Ledare för CISV, 4H eller scouter 1-2 sp
Östnylands Lucia och tärnor 1-2 sp
Första hjälpen (8 h) 0,5 sp
Första hjälpen (16h) 1 sp
Psykiska första hjälpen (14h) 1sp
Hygienpass 0,5 sp
Kulturkarnevalen 1 sp
Förarexamen (bilkörkort) 1 sp
Skärgårdsnavigation (inkl. Examen) 2 sp
Kustnavigation (inkl. Examen) 2 sp
Kursbokslista
Studerande i åk 1 och 2 som har utvidgad läroplikt, får sina läromedel kostnadsfritt från skolan.
Studerande (åk3 och 4) som läser enligt gammal läroplan GLP2016, men går kurser med åk 1 eller 2, hittar kursernas läromedel på läromedelsförteckningen för den nya läroplanen GLP2021. De läromedel som används finns här:
Kursbokslista 2022-23 GLP2021 åk 1 (pdf)
Ifall du skaffar en använd bok måste du stryka/lacka över ev. ifyllda svar.
Studier utanför BoGy
Tillgodoräknande av studieavsnitt som avlagts vid en annan läroanstalt
Gymnasielagen (714/2018) 27 § Identifiering och erkännande av kunnande behandlar
tillgodoräknande av studier som avlagts vid annan läroanstalt.
Skolan har ingen skyldighet att erkänna kunnande rakt av på basis av framlagda dokument utan kan begära ytterligare underlag för sitt beslut att erkänna en studerandes kunnande. Ytterligare står det i paragraf 27: ”Vid behov ska kunnandet visas på det sätt som utbildningsanordnaren bestämmer.”
Skolan har rätt att försäkra sig om att den studerande inhämtat de kunskaper som studieavsnittet kräver och att erkännande av studier vid annan läroanstalt görs på korrekta grunder. Skolan förbehåller sig rätten att göra stickprov, dvs. vid behov bör den studerande bevisa sitt kunnande genom ett skriftligt eller muntligt prov i studieavsnittet som har avlagts vid en annan läroanstalt. På så sätt förbehåller skolan sig rätten att kolla upp om den studerande faktiskt erhållit det kunnande som studieavsnittet förutsätter och om kunskaperna uppfyller kraven för det vitsord hen framlägger.
Avlägga ett studieavsnitt i Bogy genom att tentera
Ibland så händer det att du inte får ett behövligt studieavsnitt att rymmas i ditt schema. Då kan det bli aktuell att avlägga kurser på egen hand, s.k. tenterandet av ett studieavsnitt. Du vara i kontakt med din studiehandledare och ifrågavarande ämneslärare. Ämnesläraren bedömer vilka kurser som kan avläggas genom självständigt arbete. Hen avgör också om du har möjligheter och förutsättningar att avlägga kursen på egen hand samt på vilket sätt kursen kan avläggas.
Förutom tentamen kan du uppmanas skriva uppsatser, göra inlämningsuppgifter eller även avlägga muntliga framföranden i anslutning till kursen.
Avläggandet av självständiga studier sker enligt överenskommelse med ämnesläraren ifråga genom att senast 2 veckor innan perioden som kursen går i, inleda planeringen av ditt självständiga arbete. Du gör då upp ett tentamenskontrakt med ämnesläraren och först efter det kan du börja arbeta på egen hand.
Obs! Det finns många kurser som p.g.a. av kursens uppläggning inte går att tentera. En kurs kan avläggas självständigt bara en gång. Tenterade kurser bör vara godkända för att de ska räknas som en prestation!
Anmälan till tentamen sker skriftligt via Wilma till respektive ämneslärare på utsatt tid, i allmänhet en vecka innan dagen för ”omtagningsprov 1”. Rektorn beviljar tentamensrätten och ämnesläraren sköter din tentamen.
Du tenterar endast på de allmänna tentamensdagar, s.k. provomtagningsdagar som är förutbestämd för tentamen.
Rektorn har rätt att bevilja undantag p.g.a. av mycket vägande skäl.
Ett tryggt och trivsamt BoGy
Som studerande är du skyldig att följa gymnasielagen och gymnasieförordningen, både under skoldagen och vid tillställningar som ordnas av skolan. Gymnasiet är en frivillig skola där du som studerande har närvaroplikt. Därför ska du anmäla eller ansöka om du p.g.a. sjukdom eller annan orsak är frånvarande.
Ett tryggt och trivsamt BoGy
Såväl studerande som lärare och övrig personal i BoGy har rätt till en trygg och trivsam vardag. Därför är det viktigt att vi som vistas i skolan beaktar följande principer:
- Skolvardagen bör präglas av ömsesidig respekt, vilket innebär att vi bemöter varandra vänligt och inkluderande.
- Alla i skolan har rätt att lära sig det som behandlas på lektionerna. Med tanke på detta är det viktigt att vi kommer i tid till lektionerna och ger varandra arbetsro.
- Din inlärning gynnas av att du följer lärarens anvisningar gällande bruket av tekniska apparater, till exempel din telefon eller dator. Vi håller mobilen på ljudlös i väskan eller använder oss av mobilparkeringen i klassrummen för att skydda vår hjärna under lektionerna.
- Det är förbjudet att fuska. Plagiat och fusk kan leda till att studieavsnitt avbryts och din studietid förlängs. För att undvika misstankar om fusk vid provtillfällen lämnas telefoner, klockor och ytterkläder längst fram i klassrummet eller utanför klassen.
- Det är viktigt att du som vistas i BoGy bidrar till att skolområdet hålls tryggt och trivsamt. Det här gör du bland annat genom att städa upp efter dig och genom att inte använda nikotinprodukter, e-cigaretter, alkohol eller andra rusmedel på skolans område eller på tillställningar som ordnas av skolan.
- Eftersom de människor du vistas med i BoGy kan ha starka allergier eller vara känsliga för lukter är det viktigt att du undviker bruk av starka dofter och inte äter eller dricker annat än vatten på lektionstid.
- Eftersom det kan vara ont om plats på lektionerna är det viktigt att du lämnar ytterkläderna utanför klassrummet.