Hoppa till innehåll

Barnens bal: Information för skolorna

Stadsdirektören bjuder årligen in alla tredjeklassister i Borgå till en gemensam fest. Barnens lantdagsbal har ordnats sedan år 2009, då staden firade 200 år sedan Borgå lantdag. Evenemanget är en del av Borgå stads kultustig för skolor.

Skolor som är anmälda till balen år 2025

I evenemanget deltar 629 barn och 55 lärare.

AE-koulu
Eklöfska skolan
Fredrika-koulu
Grännäs skola
Hamarin koulu
Hindhår skola
Hinthaaran koulu
Huhtisen koulu
Jokilaakson koulu
Keskuskoulu
Kevätkummun koulu
Kullo skola
Kulloon koulu
Kvarnbackens skola
Peipon koulu
Sannäs skola
Strömborgska skolan
Tolkkisten koulu
Vårberga skola

Innan evenemanget

Anmäl din skola

Anmälan till evenemanget 2025 har stängt.

Skolorna bör anmäla sig senast den 30 september. I samband med anmälan bör skolan utse en kontaktperson, som ansvarar för kommuniktionen mellan kulturtjänsterna, skolan och hemmen.

I samband med anmälan ber vi er om följande information

  • Antal elever
  • Antal lärare
  • Skolskjutsar
  • Specialdieter
  • Deltar det elever med begränsade fototillstånd
  • Önskar ni delta i dansövningar för lärare

Stöd i dansövandet

På evenemanget dansas följande danser: kikari (kadrilj), mignon, cicapo, pa d’Espange, hamborg sextur, letkis och vals.

Lärarnas dansövningar ordnas må. 27 och ti. 28 januari kl. 14.30-16.00 vid AE-skolan. Deltagandet är frivilligt. Erja, som leder övningarna, leder också danserna på själva balen.

Som stöd i övandet finns det dansvideon som spelats in tillsammans med Borgå folkdansare.

Beställ en föreläsning av Borgå museum

Borgå museum erbjuder kostnadsfria föreläsningar om Borgå lantdag. Boka en föreläsning i god tid.

Förfrågningar:
Hannele Tenhovuori, museilektor, hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi, 040 543 5424

Videoinbjudan

Visa denna videoninbjudan i klassen 2-4 veckor innan evenemanget.

Pysselinstruktioner

Ifall ni känner att ni har tid kan ni pyssla solfjärdrar och medaljer/orden.

Tips: Genrep på skolan

Tyvärr ryms det inte publik i Idrottshallen. En del skolor brukar därför bjuda in elevernas familjer till ett genrep på skolan.

Information för hemmen

Tipsa hemmen om hemsidan borga.fi/barnens-bal. Där finns information om klädsel och livestreamen. Eftersom det deltar barn med begränsningar i fototillstånden, filmas endast allmänna bilder.

Under evenemanget

Skolornas tidtabeller (PDF)

Er skolas deltagande i evenemanget är en del av ett stort pussel. Under balen följer skolorna individuella scheman. I schemat framkommer vilken tid er buss åker från skolan, förflyttningsordningen mellan programpunkterna, vilken tid ni kan röra er mot garderoben samt vilken tid er buss avgår från Idrottshallen.

Det färdiga schemat publiceras här.

Evenemangets gång

Ankomst

Skolorna anländer till balen stegvis kl. 11.30-11.50. Vid ankomst förflyttar ni er enligt följande:
Bussen > Huvuddörrarna > Garderoben i nedre salen > Festsalen

Jackor och uteskor lämnas i garderoben på den för er utsedda klädknaggen.

Innan ni kliver in i festsalen möts ni av stadsdirektören och stadsfullmäktiges ordförande. Ni hälsar på dem genom att skaka hand, buga eller niga.

I väntan på att alla skolor anländer samlas grupperna i festsalen och dansar polonäs.

Själva festen

Balens programledare Jenny Törnroos och Hannele Tenhovuori guidar er genom festligheterna, som inleds ca kl. 12 med en öppningsfanfar av fanfargruppen vid Borgånejdens musikinstitut. Fanfaren följs av stadsdirektörens festtal.

Skolorna är indelade i tre grupper som turvis dansar, äter och ser på när de andra dansar. Dansordningen kikari (kadrilj), mignon, cicapo, pa d’Espange, hamborg sextur, letkis. Vi dansar till takt av en liveorkester som består av lärare från musikinstitutet. Erja Askolin leder danserna. På dansgolvet ser vi även medlemmar från Borgå folkdansare rf.

Avslutningsvis samlas alla skolor på dansgolvet för att dansa letkis, cicapo och vals. I detta skede har de första skolorna redan börjat ta sig hemåt.

Avfärd
Skolorna lämnar Idrottshallen stegvis kl. 13.35-14.05. För att undvika trängsel är det viktigt att ni inte rör er mot garderoben för tidigt.

Ifall i har frågor under evenemanget kan ni vända er till personalen, som består av ungdomsledare och personal från stadens kulturtjänster.

Garderob

Ta med er så lite saker som möjligt och undvik att hämta med er ryggsäckar. Jackor och uteskor lämnas i garderoben vid ankomst. Lärarna kan ha telefoner/kameror med sig under evenemanget.

Säkerhet och första hjälp

För säkerheten under evenemanget ansvarar Etelä-Suomen Turvapalvelut. Vänd dig till personalen ifall du är i behov av första hjälp.

Fotografering

Annette Sundström tar allmänna evenemangsbilder (publiceras i stadens kanaler) och Ilona Savola gruppbilder. De första grupperna fotograferas redan vid ankomst och resten i samband med serveringen. Gruppfotografierna delas endast med skolorna. Evenemangets personal instruerar er till gruppfotograferingen.

Använd gärna taggarna #barnensbal #lastentanssiaiset då ni publicerar bilder på Instagram. Tagga också @kulttuuriporvoo_kulturborga så vi får en inblick i festvimlet från ert perspektiv 🙂

Press och media

Det finns ofta media på plats på evenemanget. Kolla att endast elever med tillstånd ställer upp för intervjuer.

Tillgänglighet

Det finns en hiss som man kan röra sig med mellan våningarna. Det finns en tillgänlig toalett på nedre våningen. Be någon i personalen öppa dörren från insidan ifall du behöver ta dig från huvudingången till festsalen.

Efter evenemanget

Fotografier

Länkarna till de allmänna bilderna (öppet album) och gruppbilderna (lösenordsskyddat) publiceras här. Ni kan spara bilder fram till 31.5.

Diplom

Ni kan printa ut diplom till eleverna för deltagande i evenemanget.

Ofta ställda frågor

Får elevernas familjer delta som publik?

Nej, tyvärr. Det finns inte tillräckligt med utrymme i Idrottshallen för att kunna bjuda in publik. En del skolor brukar istället bjuda in elevernas familjer till ett genrep på skolan.

Balen strömmas på Borgå stads YouTube-kanal av tidningen Itäväylä och kan även ses i efterhand.

Hur klär man sig till balen?

Till balen klär man sig som till andra festligheter i skolan. Eftersom parketten är hal och danserna snabba, är inneskor/tossor obligatoriska. Väldigt långa klänningar/kjolar bör undvikas, eftersom andra lätt snubblar på dem.

Hur planeras busstidtabellerna?

Kaj Forsblom Oy ansvarar för busstransporterna. I planeringen beaktas anmälda skolskjutsar. Bussarna anländer till Idrottshallen stegvis kl. 11.30-11.50. För att alla skolor skall hinna i tid, hämtar bussarna först skolor utanför centrum och lämnar av dem vid Idrottshallen innan de åker efter skolorna i närheten. Samma upprepas i omvänd ordning vid avfärd. En del skolor samåker.

Vad serveras det på balen?

Festserveringen ersätter inte skollunchen, så ät lunch normalt på skolan. På balen serveras små våningssmörgåsar med färskostfyllning, alexandersbakelser och saft (1 portion/person). Maten är laktosfri och innehåller inte kött.

De specialdieter och allergier som skolorna meddelat i samband med anmälan förmedlas till restaurangen. Specielportioner serveras från ett skilt bord på elevens namn.

Ta kontakt

Miira Holländer

Kulturproducent, Barn och unga