Hoppa till innehåll

Marita Liulia
Marine
30.6 – 3.9.2023

Marita Liulias målningar på Galleri Gamla Kaplansgården 30.6–3.9.2023.
Öppen tis-sön kl. 10-16. Fritt inträde.

Konstnären Marita Liulia, som har varit ute på äventyr i sjuttio länder, känner att vattnet är hennes element; därför är målningarna i utställningen Marine som öppnar i Galleri Gamla Kaplansgården i Borgå 30.6 dedicerade till havet.

Verken av den branschövergripande nutidskonstnären Marita Liulia har visats i femtio länder. Den konstnärliga produktionen omfattar målningar, fotografier, kortfilmer, teater- och dansuppvisningar, multimedieverk, hörspel och böcker. Liulia är en pionjär inom den interaktiva mediekonsten. De senaste åren har hon koncentrerat sig på målningar och fotografier.

Höjdpunkterna i Liulias konstnärskarriär, som började i början av 1980-talet, är separatutställningarna i Kiasma, Amos Anderson, Museet för samtidskonst i Hara Tokio, Thailands nationalmuseum i Bangkok, Conde Duque i Madrid och och Abbaye de Neumünster i Luxemburg samt de senaste utställningarna i Serlachius-museet (2017), Didrichsens konstmuseum (2019) och Spiral Wacoal Art Center i Japan (2109, 2022). Föreställningar har hon givit (ca. 300) bl.a. i Finlands nationalopera, Milia i Cannes, Venedigbiennalen, Centre Pompidou och Théâtre du Châtelet i Paris, The Joyce Theater i New York och The J.F. Kennedy Center for the Performing Arts i Washington.

Hennes verk finns bl.a. i samlingarna av Gösta Serlachius konststiftelse, Finlands nationalgalleri Kiasma, Björneborgs Konstmuseum och Vasa Konsthall. Liulia, som har fått flera internationella priser, mottog Pro Finlandia-medaljen år 2018.

I sommar kan Liulias verk ses också i två omfattande privata utställningar: ”Nature Forte” i Laukko gård och ”Traveloque” i Gumbostrand Konst & Form i Sibbo.