Eanan
Marja Viitahuhta & Ánnámáret, Heinonen och Inkilä
17.1 – 23.2.2025
Galleri Gamla Kaplansgården
Mellangatan 13, 06100 Borgå
Tis-sön kl. 10-16
Fritt inträde
Eanan (på svenska Jord) är en utställning som består av videoverk som innehåller musik. Det bärande temat är människans förhållande till sin omgivning och skörheten av den ömtåliga naturen i Sameland.
Verken på utställningen
1 Ozus (Sökning), 7 min, 2025
2 Sieidi (Sejte), 4 min, 2023
3 Njáhcu (Blidväder), 5 min, 2024
4 Bálvvosbáiki (Plats för gudadyrkan ), 7 min, 2023
5 Eanan (Jord), 5 min, 2025
För verkens visuella uttryck svarar mediekonstnären Marja Viitahuhta. I fokus för verken ligger Ánnámárets luohti, dvs. den nordsamiska jojken i dialog med Ilkka Heinonens stråkharpa och Turkka Inkiläs elektroniska musik.
Verken och utställningen utgör en fortsättning på det mångåriga samarbete som arbetsgruppen med fyra personer har visat på konsertscener och musikfestivaler, filmfestivaler, television och utställningar. Arbetsgruppen har gett ut två musikalbum, Nieguid Duovdagat samt Bálvvosbáiki och en serie videoverk.
Arbetsgrupp
Ánnámáret, eller Anna Näkkäläjärvi-Länsman, är en jojkare och musiker som tillhör det arktiska urfolket, samerna. Ánnámárets igenkännliga jojkröst och -tolkningar är en direkt fortsättning på hennes förfäders kultur av renskötande samer. Under de senaste åren har Ánnámáret forskat i sina släkters jojk- eller luohtitraditioner genom att studera gamla arkivinspelningar av luohtisånger. Arbetet resulterade i att hon tillsammans med sin mångkonstnärliga grupp skapade en helhet där luohti, stråkharpa och elektronisk musik förenas med videokonst. Denna unika kombination av gammalt och nytt gjorde Ánnámáret känd inom världsmusikgenren, och Ánnámáret och hennes grupp valdes ut som officiell showcase artist för Womex 2023. Ánnámárets album Bálvvosbáiki gavs ut i augusti 2024.
Ilkka Heinonen är en musiker och kompositör från Helsingfors och specialiserad på folkmusik och världsmusik. Hans instrument är stråkharpa, kontrabas, violone och viola da gamba. Som en av pionjärerna inom spelning på stråkharpa har Heinonen strävat efter att utvidga möjligheterna att använda instrumentet genom att ta intryck av såväl europeisk jazz, renässansens musik som karelsk musik spelad på stråkharpa. Heinonen har inte bara medverkat i de ensembler som inspirerats av europeiska folkmusikkulturer utan också fungerat både som solist och orkestermusiker på konserter och i projekt med modern och traditionell musik. Heinonen färdigställer sin konstnärliga doktorsexamen i uttrycksmöjligheter av stråkharpa i Sibelius-Akademins doktorandprogram MuTri.
Turkka Inkilä är en musiker, kompositör och ljudplanerare från Helsingfors. Han är intresserad av dialog mellan olika musikgenrer och -traditioner. Inkilä medverkar i jojkaren Anna Näkkäläjärvi-Länsmans projekt Ánnámáret och i det elektroakustiska bandet Tölöläb samt konserterar med den japanska flöjten shakuhachi som sitt instrument. Ánnámárets debutskiva Nieguid Duovdagat, producerad av Inkilä, valdes till årets folkmusikalbum 2021 och var nominerad för priset Etno Emma. Ánnámáret: Bálvvosbáiki, som producerats av honom, belönades som årets folkmusikskiva år 2024. Han har gjort ljuddesign för bl.a. Akse Petterssons pjäser, för Saana Wangs, Sasha Hubers och Petri Saarikkos videoverk samt för Riikka Vuorenmaas koncept för konstverk Pienet Pimeät. Inkilä är en utexaminerad flöjtist från yrkeshögskolan Metropolia. Han studerade komposition vid Sibelius-Akademin som elev till Juhani Nuorvala. Han har studerat Kinko-skolans shakuhachimusik privat under ledning av Gunnar Jinmei Linder vid Stockholms universitet samt under ledning av jazzmusikern Jone Takamäki.
Marja Viitahuhta är en mediekonstnär vars verk omfattar kortfilmer, performanser, installationer, fotografier och collage. Hon har avlagt examen i performativ konst vid Åbo Konstakademi och magisterexamen i bildkonst vid Bildkonstakademin. Hennes verk har visats över hela världen på filmfestivaler och konsertscener, vid evenemang kring teater och performativ konst samt i utställningar över bildkonst i gallerier och på museer. Hennes verk har prisbelönats bland annat på filmfestivalen i Cannes 2004 samt förvärvats till MoMAs, Kiasmas och Saastamoisen säätiös samlingar. Även videoverket Nieguid duovdagat, skapat till Ánnámárets, Inkiläs och Heinonens musik, förvärvades till Kiasmas samlingar år 2021. Utöver att Viitahuhta har arbetat inom konst har hon fungerat som timlärare och föreläsare i konst vid bl. a. Aalto-universitetet, Uleåborgs universitet, Bildkonstakademin och Konstakademin vid Åbo yrkeshögskola. Dessutom har Viitahuhta varit medlem bl. a. i styrelsen för det konstnärsdrivna galleriet Galleria Huuto samt i styrelsen för Kiila ry.
Tack för stöd: Konestiftelsen, Centret för konstfrämjande, Avek, Alfred Kordelins stiftelse, Samerådet, Sameområdets utbildningscentral, Sametinget.
Tack: Arbetsgruppen tackar sina familjer och närstående för deras hjälp och stöd som gjorde arbetet möjligt. Tack också Helka Heinonen, Teemu Lehmusruusu, Laura Böök och Jane Hughes.
Installationsassistenter: Ida Palojärvi och Azar Saiyar.