Hoppa till innehåll

28 år i Borgå

Petri Hytönen
11.5–16.6.2024

Jag har haft min studio i Borgå i 28 år och jag vill visa den här periodens produktion
I Borgå, för Borgåborna, för alla som går vilse i staden av en slump eller med avsikt, och för mig själv.

Att välja sina egna konstverk är en smärtsam och jobbig men också givande och ögonöppnande process.
Speciellt när man tänker att jag under denna period har gjort ett 40-tal separatutställningar och ett hundratal grupputställningar. Urvalsprocessen är rolig och stressig på samma gång! Det roliga ligger i att se tillbaka och det nervkittlande är vad man ska välja. Samtidigt ser jag så klart vad som återstår att göra.

Galleri Gamla Kaplansgården vid Rådhustorget i Borgå, med sin innergård, har varit platsen för många sommarfester, grupputställningar och möten för mig. Det är en av de vackraste utställningslokalerna i Borgå och i vårt land. Och alternativ nummer ett för mig att hålla en utställning i Borgå. Resan till Borgå sedan 1996 har varit den bästa tiden i mitt personliga liv. Det har varit lätt att bilda familj här och även fokusera på att arbeta i lugn och ro i den egna studion på taket av gamla stan. Den främsta anledningen att flytta till Borgå var en gammal finsnickerifabrik där min och min frus studior fick plats och gav och fortfarande ger oss båda ro att fokusera på vårt eget arbete. Vi har rest i många år sedan dess, och det har alltid varit trevligt att återvända hem och till våra egna studior.

Denna utställning är den andra större separatutställningen i Borgå på 27 år. Soloutställningen i galleri Johan S på Kyrktorget år 1997 var det första och nu år 2024 är utställningen i Galleri Gamla Kaplansgården den andra. Däremellan har det varit många grupputställningar i Borgå, men också intressanta projekt som en liten utställning “Dialog mellan målare och inramare” på galleri Daisy. Jag har också fått göra beställningsarbeten och offentlig konst, varav Västra åstrandens konstprojektets discobusshållplats “Färgfest” (2021) med sina många delar mitt emot Konstfabriken är en av dem här i Borgå.

Men det viktigaste i Borgå för mig har varit lugnet I studion. På grund av det har jag också gärna jobbat extra för att täcka familjens ekonomi och renovering och underhåll av studiobyggnaden. Och vad som är bäst, den här känslan av Borgå som hem har blivit ännu starkare.

Mina verk från 1996-2024 kommer från flera serier och utställningar som jag har hållit främst i Helsingfors och utomlands, och de flesta har inte setts i Borgå. Det finns även mindre verk som inte har setts någonstans tidigare. Och som en extra överraskning kanske du hittar något från Borgå…

Petri Hytönen i Borgå den 1 maj 2024

Galleri Gamla Kaplansgården, Mellangatan 13, Borgå.
11.5–16.6.2024 tis-sön kl. 10–16.
Fritt inträde.