Frivilliga brandkårens fackeltåg
Borgå FBK:s fackeltåg är en av de traditioner som varat längst under Runebergsdagen. Traditionen inleddes redan 1868, bara ett år efter att FBK hade grundats under namnet Frivilliga Brandkåren i Borgå stad.
J. L. Runeberg hade varit en av grundarna av FBK. Som tack för detta och för att hedra Runebergs förtjänster arrangerade FBK ett fackeltåg som hälsade på Runeberg på hans födelsedag den 5 februari.
Den över 150 år gamla traditionen har missats endast några gånger utöver krigsåren. Senast man inte såg processionen var år 2021, då det var förbjudet att hålla offentliga sammankomster på grund av coronarestriktionerna.
Facklor och trumslagare skapar stämning
Processionens rutt går från FBK:s hus (Kyrkogatan 2) till Näsebackens begravningsplats och därifrån via Runebergsparken till Runebergs hem. Processionen startar kl. 17. 20. I parken är processionen ca kl. 18 och vid Runebergs hem 18.15.
Framför det effektfulla fackeltåget går trumslagare. När processionen kommer till Runebergs hem går det genom gården och ställer sig på Runebergsgatans sida framför byggnaden. Förutom processionen finns både i parken och vid Runebergs hem manskören Runebergskören BSB, som sjunger sin hälsning till dagens hjälte.
Körsången och de sånger som komponerades till Runebergs dikter ingick i fackeltåget från början. Sången sköttes av FBK:s egen kör, som under de första åren leddes av sångläraren och kompositören Gabriel Linsén i Borgå. Körens verksamhet avtog successivt i början av 1900-talet, men uppgiften sköttes därefter av de andra manskörerna i staden. Den nuvarande sedvänjan, där körsången tas hand om av Runebergskören BSB, etablerades i början av 1930-talet.
Publiken med i fackeltåget
I fackeltåget marscherar nu närmare 50 medlemmar av FBK. De yngsta är cirka 10 år gamla. Utöver Borgå FBK deltar medlemmar från områdets övriga frivilliga brandkårer i evenemanget. Publiken kan också delta i processionen.
Processionens rutt har förändrats genom tiderna
Den första rutten gick från Seurahuone vid torget direkt till Runebergs hem. Rutten ändrades efter Runebergs död (1877) så att processionen först går till Runebergs grav på Näsebacken och sedan till Runebergs hem.
När Walter Runebergs staty av sin far restes i Runebergsparken 1885 började processionen stanna en stund vid den. Brandkårshuset i Borgå i gamla stan blev färdigt 1890, varefter det blev start- och slutpunkten för processionen.
Fackeltåget har korsat Borgå å längs den bro som vid respektive tidpunkt varit bäst med tanke på processionen och den övriga trafiken. Till exempel den s.k. Gamla bron var i bruk ända fram till slutet av 1950-talet, då Mannerheimgatans bro blev färdig.
Källor:
- Hjärtats nyckel heter sång, Runebergskören BSB 1923–2023. Björklund, Magnus. Runebergskören BSB, Borgå 2023.
- Uusimaa 2.2.2024. Karvala, Samu. Runebergin päivän soihtukulkue on Porvoon vanhimpia perinteitä – Söderströmit mukana jo viidennessä sukupolvessa.