Hoppa till innehåll

Runebergskören BSB:s traditioner på Runebergsdagen

Runebergskören BSB (Borgå Sångarbröder) bildades 1923. Den över 100-åriga kören består idag av ett 50-tal sångare.

Bland körens årliga traditioner märks två framträdanden i anslutning till J. L. Runeberg i Runebergsparken vid Runebergsstatyn. I repertoaren finns då sånger komponerade till Runebergs dikter på svenska och finska, till exempel Lähteellä – Vid Källan.

Kören hälsar på skalden

På Runebergsdagen den 5 februari sjunger kören en hälsning till jubilaren både vid statyn och utanför Runebergs hem. Då finns också Borgå FBK:s fackeltåg på plats. Seden etablerade sig i sin nuvarande form i början av 1930-talet. Redan dessförinnan hade FBK:s egen kör och Borgå Sångarbröder (senare Runebergskören BSB), uppträtt på motsvarande sätt under Runebergsdagen.

Runebergskören uppträder även på första maj i Runebergsparken. Utöver vårsånger ingår det i körens program att lägga studentmössan på Runebergsstatyn.

Sånghälsningen har långa traditioner

Runeberg hade tjänst som lektor i romersk och grekisk litteratur i Borgå Gymnasium och även som rektor under 1847–1850. En kör med elever från gymnasiet tog för vana att hälsa på sin lärare genom att sjunga på hans födelsedag. Efter grundandet av FBK övergick seden till brandkårens egen kör. Både elevernas och FBK:s kör leddes i slutet av 1800-talet av gymnasiets sånglärare och kompositör Gabriel Linsén.

I Borgå verkade i slutet av 1800-talet flera manskörer. Bakgrunden till Runebergskörens tillkomst var bland annat kören Sångarbröderna, vars första framträdande ägde rum den 5 februari 1920 tillsammans med FBK:s fackeltåg vid Runebergsstatyn. Kören omorganiserades senare och verksamheten etablerades till en början under namnet Borgå Sångarbröder (1923) och från början av 1950-talet under namnet Runebergskören BSB.

Källa: Hjärtats nyckel heter sång, Runebergskören BSB 1923–2023. Björklund, Magnus. Runebergskören BSB, Borgå 2023.