Näse sten
På Näsebacken bredvid Näse gård finns ett stort kluvet flyttblock Näse sten. Stenen var känd som en turistattraktion i Borgå redan i slutet av 1800-talet då det fanns en utsiktsterrass av trä på stenen. Den nuvarande terrassen av betong och trappan upp är troligen från 1930-talet.
Många traditioner i Borgå är knutna till Näse sten. Den har varit en utsiktsplats både för turister och konstnärer och det finns historier om den. På några orter talas det om storkar, men när ett barn i Borgå frågade hur den lilla babyn har kommit till vår familj, kunde barnets mor svara “Mamma har hämtat den under Näse sten”.
En morgonsömnig jätte
Förr i tiden trodde man att en jätte har kastat Näse sten på Näsebacken. På berget i Finnby bodde en fredsälskande och lite morgonsömnig jätte. Borgå kyrka började byggas och från morgon till kväll knackades det stenar så, att jätten stördes. Den beklagade sig för bullret och stoppade mossa i sina öron. När knackandet slutligen hade upphört började kyrkans nya kopparklockor på en helgmorgon hålla ett så högt ljud att det ringde i jättens öron. Jätten blev arg och tog en sten och kastade den mot Borgå i avsikt att tysta ned oljudsmakaren.
Jätten orkade inte kasta tillräckligt långt och stenen smällde på Näses sida av ån (i själva verket flög stenen en längre distans än planerat!). Jätten blev besviken och flyttade från Borgå till de vida skogarna i Sibbo, men stenen står fortfarande på Näsebacken.
Fart i kärrorna
Borgåborna funderade hur man skulle kunna få högsta fart i hästkärrorna. Näse-Jutte hade sagt, att man skulle få den bästa farten om man tog hästen och kärran upp på kyrkans tak och åkte ned. Pojkarna i gymnasiet hörde denna vits och ville lura Jutte. När det blev mörkt, tog de sig in i Juttes skjul, valde den finaste kärran och förde den till Näsebacken.
Med hjälp av rep och stänger släpade pojkarna kärran upp på Näse sten. I kärran fanns det ett brädstycke där det stod: “Den näst bästa farten får man från Näse sten, bara man spänner en häst för kärran och åker ned till gården i Näse!”
Källor: Heiman, Lauri 1976. Ainutlaatuinen vanha Porvoo.
Intervju: Tenhovuori, Hannele 21.6.2011. Borgå museum.