Hoppa till innehåll

Alternativen i servicenätplanen blir färdiga – remissbehandlingen inleds 

Servicenätplanen för småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen med alternativ har blivit färdig och avsikten är att den ska remitteras till nämnder, utbildningssektioner och ungdomsfullmäktige. Stadsstyrelsen behandlar påbörjandet av remissförfarandet vid sitt möte den 7 oktober. 

Efter remissförfarandet lägger stadsdirektören fram sitt förslag om servicenätet. Stadsstyrelsen behandlar ärendet i november och fullmäktige den 11 december.  

För stadens invånare ordnas ett informations- och diskussionsmöte om servicenätet den 10 oktober kl. 18–20 i fullmäktigesalen i Borgå stadshus.  

Antalet barn och finansieringen av tjänsterna minskar också i Borgå, också servicenätet måste gallras 

Antalet barn minskar betydligt i Finland under de närmaste åren till följd av den minskade nativiteten, och därför förnyas servicenätet för småbarnspedagogik och grundläggande utbildning på olika håll i Finland.  

– Antalet barn minskar också i Borgå, trots flyttningsrörelsen. När antalet barn minskar, minskar också den statliga finansieringen av den grundläggande utbildningen och småbarnspedagogiken. Enligt befolkningsprognosen minskar antalet barn och unga i åldern 0–18 år i Borgå från år 2025 till år 2040 med cirka 1 700 barn, varvid de årliga statsandelarna sjunker med cirka 12 miljoner euro, beskriver stadsdirektör Jani Pitkäniemi. 

Minskningen är ojämn på olika håll i Borgå. De mest attraktiva områdena i Borgå är centrum och dess närområden, med tanke på både höghusbyggande och småhusbyggande. Unga familjer är särskilt intresserade av nya egnahemsområden i stadens centrala områden. 

– När antalet barn minskar måste servicenätet gallras också i Borgå för att vi ska kunna erbjuda pedagogiskt högklassiga, välfärdsfrämjande och jämlika undervisningstjänster och småbarnspedagogiska tjänster för alla barn och unga i Borgå även i framtiden, konstaterar bildningsdirektör Sari Gustafsson.  

– Om vi inte gallrar ut lokaler som blir för stora, är risken att vi blir tvungna att minska personalutgifterna för skolor och daghem betydligt, det vill säga barnens undervisning och småbarnspedagogik. Detta skulle bland annat innebära större och ojämnare gruppstorlekar samt färre vuxna och valbara ämnen i skolorna. Vi kan också bli tvungna att skära ner på andra betydande projekt, underhåll av byggnader och andra tjänster i staden eller höja beskattningen av invånarna, fortsätter Sari Gustafsson.  

Borgå har investerat cirka 150 miljoner euro i daghem och skolor  

Borgå har investerat cirka 150 miljoner euro i byggande och ombyggnad av skolor och daghem under de senaste 12 åren.  

– I dessa investeringar är Borgå i förhållande till sin storlek i topp i vårt land, beskriver Sari Gustafsson.  

Enligt servicenätplanen kommer staden under de närmaste åren att investera tiotals miljoner euro i nya lokaler och lokaler som behöver renoveras, såsom byggandet av den nya skolan Peipon koulu samt renoveringar och utbyggnad av Hindhår bildningscentrum, Borgå Gymnasium och Kvarnbackens skola. Inom småbarnspedagogiken är avsikten att bygga eller renovera lokaler på Västra åstranden, Sjötullen, Huktis, Estbacka och Vårdalsängen. Till följd av dessa investeringar kan småbarnspedagogiken avstå från flera tillfälliga lokaler som är i bruk runtom i Borgå.  

– Ekvationen blir svår om vi gör alla planerade investeringar och inte gallrar bort servicenätet i områden där antalet barn minskar. Detta skulle inte vara ett ekonomiskt och funktionellt hållbart och ansvarsfullt alternativ.  

Serviceområden och tre alternativ för ett tätare servicenät 

Servicenätplanen utgår från att skolornas nuvarande elevupptagningsområden slås samman till serviceområden. Inom småbarnspedagogiken finns redan tre serviceområden, på basis av vilka barn erbjuds en plats inom småbarnspedagogiken.  

Staden skulle ha tre finskspråkiga och två svenskspråkiga serviceområden inom den grundläggande utbildningen. I serviceområdena skulle finnas flera daghem och skolor. Ett serviceområde ger bättre möjligheter att bygga upp grupper av elever som börjar sin skolgång så jämlika som möjligt. 

I planen har man tagit fram tre olika alternativ för att täta servicenätet mellan åren 2025 och 2040, utgående från de principer för planering av servicenätet som stadsstyrelsen godkänt.  

Skolorna i Ebbo och Illby läggs ned i alla alternativ under åren 2025–2026. I alternativen ingår också förslag som gäller andra skolor och daghem särskilt mellan 2030 och 2040.  

Alla alternativ har tillräcklig kapacitet  

Enligt kapacitetsgranskningen skulle skolorna och småbarnspedagogiken ha tillräcklig kapacitet i alla alternativ, även om elev- och barnantalet skulle utvecklas i enlighet med en positiv befolkningsprognos. 

– I olika alternativ skulle de genomsnittliga årliga driftskostnaderna för servicenätet under åren 2035–2040 vara cirka 1,0–5,4 miljoner euro lägre än om servicenätet inte görs tätare. Kumulativt fram till år 2040 skulle besparingarna uppgå till 12,6–47,9 miljoner euro jämfört med nollalternativet, berättar finansdirektör Henrik Rainio.  

– Antalet anställda minskar i det tätaste alternativet med cirka 100 personer i och med att antalet grupper minskar fram till år 2040. Pensioneringen av personalen gör det möjligt för personalen att fortfarande ha tillräckligt med arbete, även om personalbehovet minskar, beskriver personaldirektör Anu Kalliosaari.  

– Förslaget är att fullmäktige i december fattar beslut om inrättande av serviceområden och väljer ett alternativ till att göra servicenätet tätare. Dessutom är det meningen att besluten om åtgärder som gäller servicenätet ska fattas för åren 2025–2029. Besluten som gäller senare år ska fattas senare efter halvtidsutvärderingarna, då man närmare vet hur Borgå stads befolkning och i synnerhet antalet barn och finansiering utvecklas, sammanfattar Jani Pitkäniemi.  

Mer information:  

Den svenska översättningen publiceras på eftermiddagen den 4 oktober på Servicenätet-webbsidan.