Beredningen av Kokon idrottscentrum framskrider – stadsstyrelsen behandlar avtalet om utvecklingen av projektet samt projektplanen den 11 november
Planen för projektet kring Kokon idrottscentrum och avtalet om utvecklingen av projektet kommer att behandlas av stadsstyrelsen. Projektplanen har preciserats under hösten utgående från stadsfullmäktiges beslut. Ett nytt utkast till avtal har beretts mellan projektutvecklingsbolaget och staden, där parternas uppgifter, ansvar och samarbetsmodell fastställs.
Enligt utkastet till avtal kommer investeringarna i idrottscentrumet att ägas direkt av staden. Projektutvecklingsbolaget kommer i fortsättningen att ha en samordnande och konsultativ roll. Bolaget ansvarar bl. a. för experttjänster som gäller styrning och ledning av upphandlingen av planerings- och byggtjänster i anslutning till uppförandet av nybyggnader. Bolaget tillför staden framför allt sakkunskap om idrottsbyggande.
Stadsdirektören föreslår för stadsstyrelsen att avtalet om utvecklingen av projektet mellan staden och Kokonniemen liikuntakeskus Oy godkänns. Som en del av avtalet godkänner stadsstyrelsen också projektplanen för Kokon idrottscentrum.
Planerna för lokalerna preciseras på våren tillsammans med användarna av lokalerna
Området för Kokon idrottscentrum ligger i mitten av Borgå på 1,5 kilometers avstånd från centrum, och idrottshallarna och friluftsskogen i området är populära motions- och friluftsställen. I området finns redan många idrottslokaler och -möjligheter, såsom ishallar, allaktivitetshall, innebandyhall, konstgräs- och gräsplaner, friluftsbad, platser för motion utomhus, skateboardpark och beachvolleyplaner.
Målet med utvecklingsprojektet är att utveckla Kokon till en ännu mer attraktiv plats för motion och utevistelse som betjänar olika användargrupper på ett så mångsidigt sätt som möjligt.
Enligt den projektplan som nu kommer att behandlas av stadsstyrelsen byggs en ny ishall i Kokon under åren 2026–2027 och en allaktivitetsarena under åren 2027–2029. Allaktivitetsarenan och ishallen förenas av en entréhallsbyggnad som genomförs samtidigt som allaktivitetsarenan byggs. I entréhallsbyggnaden kommer att finnas idrottsutrymmen med låg tröskel och andra funktioner. Vid dimensioneringen av både ishallen och allaktivitetsarenan har man beaktat möjligheten att anordna större evenemang, även för över 3 000 personer.
– Målet är att Kokon idrottscentrum betjänar en vid skara av olika användargrupper och lockar enligt Borgås idrottsprogram idrottsfolk som reser till Borgå. Tillgängligheten har beaktats i planlösningarna, och idrottscentrumet betjänar också specialgrupper, såsom rörelsehindrade och äldre användare, beskriver stadsdirektör Jani Pitkäniemi.
– Det är viktigt att lägga märke till att bilderna i projektplanen samt lokalernas preliminära lägen och storleksklasser i detta skede endast är riktgivande. Planerna är flexibla och lokalernas antal och storlek ändras ännu när en noggrannare planering inleds nästa år. I den preciserande planeringsfasen hör vi användar- och expertgrupper för lokalerna, betonar lokalitetsdirektör Mikko Silvast.
Projektplanen fokuserar på de nybyggnader som utvecklingsbolaget har planeringsansvar för. I Kokon utför staden inte bara nybyggnader utan också omfattande infrastruktur- och områdesbyggande, bl.a. en ny gatuförbindelse, parkeringsområden, konstgräs som kan värmas upp, bobolls- och beachvolleyplaner samt nödvändiga servicebyggnader. Planeringen av infrabyggandet pågår redan.
Nyckeltal för planen för Kokon idrottscentrum
Omfattning enligt rumsprogrammet
• Ishall cirka 7 600 m²
• Allaktivitetsarena cirka11 400 m²
• Entréhall med låg tröskel cirka 2 500 m²
• Sammanlagt cirka 21 500 m²
Projektutvecklingsbolagets kostnadsberäkning för planeringsområdet (moms 0 %)
• Ishall cirka 19 miljoner euro
• Allaktivitetsarena cirka 28 miljoner euro
• Entréhall med låg tröskel cirka 4,5 miljoner euro
• Parkering och gård cirka 1 miljon euro
• Rivning av den gamla ishallen cirka 1 miljon euro
• Sammanlagt cirka 53,5 miljoner euro
Kostnadsberäkning för stadens planeringsområde
• Gatu- och infrabyggande cirka 5,1 miljoner euro
• Konstgräs som kan värmas upp cirka 1,5 miljoner euro
• Grundarbeten cirka 1,5 miljoner euro
• Service- och personalutrymmen cirka 1,65 miljoner euro
• Bobolls- och beachplaner cirka 0,35 miljoner euro
• Kostnader sammanlagt cirka 10,1 miljoner euro
(innehåller inte kostnader för byggandet av området för friluftsbadet)
Kostnadsberäkningen justeras i takt med att projektet framskrider och uppdateras årligen i samband med stadens budget. Uppdateringarna baserar sig på projektets faktiska och prognosticerade kostnader, inflation, förändringar i marknadsläget samt eventuella faktorer som inverkar på projektets omfattning.