Hoppa till innehåll

Beredskap för framtiden med uppdatering av detaljplanen för Sköldvik

Neste Abp och Borealis Polymers Oy har föreslagit att staden inleder en detaljplaneändring för kvarteret 8 i detaljplanen för Sköldvik. Syftet med planändringen är att främja näringsverksamheten på dess nuvarande ställe så att bolagen har möjlighet att utveckla sin verksamhet bland annat mot kolneutralitet, ibruktagande av förnybara råmaterial och främjande av cirkulär ekonomi.

Porvoon kaupungin tunnus.

Planprojektet stämmer överens med målen i stadens gällande strategi (Drömmarnas Borgå 2030) och i stadsstrategin som utarbetas som bäst. Stadsutvecklingsnämnden behandlar inledandet av detaljplanen och detaljplaneändringen på sitt möte 24.5.2022.

– De äldsta delarna av den gällande detaljplanen för Sköldvik är från år 1984. Hittills har detaljplanen svarat på behovet av utveckling och byggande i området, och detaljplanen är inte ännu heller till alla delar föråldrad. Med detaljplanen förbereder vi oss på de framtida projekten i god tid så att en balanserad utveckling av industrin inom det nuvarande området är möjlig, konstaterar stadsplaneringschef Dan Mollgren.

– Det aktuella planprojektet är omfattande. Kvarteret 8, som är en central del av Sköldviks raffinaderi- och produktionsområde, är cirka 718 hektar stort. Markanvändningen i kvarteret 8 kan inte vara separat, utan plangranskningen ska omfatta också kvarterets närområden, som redan nu har ett tätt samband med helheten i fråga om till exempel trafiken eller logistiken, eller för vilka verksamheten i kvarteret 8 redan nu medför konsekvenser eller begränsningar. Staden har redan i flera år i planläggningsöversikten berett sig på att inleda detaljplaneändringar för områden med föråldrade detaljplaner. Sådana områden är området kring gamla Kulloon koulu, som nu ägs av Neste Abp, samt områden vars detaljplaner blev föråldrade i och med att Sköldviksvägen byggdes. Området som är i behov av planering är cirka 1 100 hektar stort.

Effektivering av markanvändning som mål

Det gemensamma målet är att göra det möjligt att effektivera markanvändningen i Sköldvik industriområde och att placera nya verksamheter i området utan att utvidga de nuvarande skyddszonerna för industrin.

I Sköldvik industriområde finns skyddszoner som styr markanvändningen. Utredningen Beaktande av risken för storolyckor vid planeringen av markanvändningen uppdaterades år 2018 i samarbete med områdets företag samt säkerhets- och räddningsmyndigheterna. I den uppdaterade utredningen fastställdes skyddszonerna A, B och C, och för varje skyddszon verksamheter som tillåts och som inte tillåts. Bolagen har föreslagit att planeringen av den nya verksamheten och de nya produktionsanläggningarna utgår från att de fastställda skyddszonerna inte behöver utvidgas.