Beredskapsplaneringen är en kontinuerlig och vardaglig process
Uppdateringen av den allmänna delen av Borgå stads beredskapsplan är färdig och stadsstyrelsen behandlar den i sitt möte den 16 september.
Den allmänna delen av Borgå stads beredskapsplan är ett offentligt dokument som beskriver de allmänna principerna för den beredskap som stadsorganisationen upprätthåller.
–Målet med beredskapsplaneringen är att staden ska klara av sina uppgifter under alla förhållanden, vid behov kunna anpassa sin verksamhet och kunna återhämta sig från eventuella störningssituationer så snabbt som möjligt. Samarbete med olika myndigheter är av central betydelse i beredskapsplaneringen. Utöver utvecklandet av beredskapsplanedokumentationen granskas och uppdateras beredskapsplaneringsprocessen årligen, säger beredskaps- och riskhanteringschef Minna Ruolanto, som koordinerar stadens beredskapsplanering.
– I praktiken är beredskapsplaneringen en kontinuerlig och vardaglig process. Planeringen omfattar bland annat utformande av en förståelse av situationen i den externa verksamhetsmiljön, upprättande av interna riskbedömningar för staden och stadsorganisationen, granskande av det ömsesidiga beroendet mellan sektorerna och olika intressentgrupper samt övande av beredskapen.
Den bakomliggande orsaken till Borgå stads beredskap är kommunernas lagstadgade beredskapsskyldighet och processen är förankrad i den finländska verksamhetsmodellen för övergripande säkerhet. Förutom Säkerhetsstrategin för samhället (Yhteiskunnan turvallisuusstrategia, YTS), som uppdateras just nu, och som publiceras av Säkerhetskommittén har den Nationella riskbedömningen och Nylands regionala riskbedömning tagits i beaktan i planeringen. Dessutom beaktas i beredskapsplaneringen den sektorspecifika lagstiftningen, Borgå stads olika program och strategier samt innehållet av den egna verksamhetens riskbedömning.
Också enskilda medborgare spelar en stor roll i beredskapen. I allvarliga störningssituationer, såsom stora avbrott av distribution av el, vatten eller datakommunikation eller t.ex. situationer som medför gas- eller strålningsfara och p.g.a. vilka man bör söka skydd inomhus riktar myndigheterna sina begränsade resurser till att lösa situationen och till de mest brådskande uppgifterna.
– Det är viktigt att alla har grundläggande kunskaper i hur man ska agera i olika situationer och klarar sig med sitt reservförråd i åtminstone 72 timmar. Beredskap för med sig sinnesro med tanke på olika situationer, påminner Ruolanto.
En skriftlig version av myndigheternas och föreningarnas broschyr 72 timmar är tillgänglig på bibliotek och Kompassen.
Inrikesministeriet publicerar i november en ny beredskapsguide för invånarna