Borgå Gymnasiums 300-årsjubileum firas med festligheter och populär utställning
Borgå Gymnasium grundades 1723 och är ett av Finlands äldsta gymnasium. Den pågående jubileumsutställningen i Galleri Gamla Kaplansgården har redan lockat en stor publik.
Skolans historia daterar tillbaka till 1641 då skolan grundades i Viborg under namnet Viborgs gymnasium. År 1723 flyttades gymnasiet till Borgå och 30 september samma år grundades Borgå Gymnasium. Under många år hade gymnasiet ingen egen skolbyggnad. Den första egna byggnaden stod klar invid domkyrkan 1759 och används numer av Borgå stifts domkapitel.
Borgå Gymnasium har verkat i den nuvarande skolbyggnaden på Gymnasiegatan sedan år 1850. Det anrika skolhuset har upplevt flera stora renoveringar. Tack vare en omfattande renovering år 2006 var man tvungen att noggrant gå igenom gymnasiets enorma samlingar. Katalogiseringen underlättade när man började samla ihop föremål för jubileumsutställningen.
– Vi har allt från naturvetenskapliga samlingar till arkiverat skolmaterial och idrottspokaler. En nämnvärd grej är den enastående Alaskasamlingen från 1800-talet som donerats till skolan, berättar rektor Monica Johansson.
Borgå Gymnasium är för många också känt för sitt gamla bibliotek som grundades redan 1728. Idag är det ett museibibliotek innehållandes 30 000 verk, däribland många ovärderliga rariteter.
Under svenska tiden hade gymnasiet besök av kung Adolf Fredrik år 1752 och Gustav III år 1775. Under Borgå lantdag 1809 fungerade gymnasiets festsal som plats för den kejserliga öppningen av lantdagen. I slutet av 1820-talet fick Johan Ludvig Runeberg tjänst i gymnasiet.
– Tänk att allt detta har hänt i vår skola i Borgå, kommenterar Johansson.
Borgå Gymnasium är som staden i miniatyr; skolan har en anrik historia med en framåtsträvande attityd och en verksamhet som ligger i den nationella toppen. Otaliga skolreformer de senaste årtionden har förnyat den allmänbildande undervisningen men också medfört mer flexibilitet för studerandena.
– Vi har en fin skola där lärarkåren idkar nära samarbete med studerandekåren och tutorerna. Tiderna och undervisningen förändras. Digitaliseringen är det största som hänt under mina tjugo år som rektor, säger Johansson.
Över tusen personer har redan besökt utställningen
Torsdag 16 november ordnar man jubileumsfest för skolans nuvarande studerande och lärare. Skolans alumner står för programmet där även musiken står i fokus. Senare i år ska gymnasiets abiturienter få besöka den gamla skolbyggnaden, domkapitlet.
Jubileumsårets utställning i Galleri Gamla Kaplansgården är öppen för alla intresserade fram till 19 november 2023 och har redan lockat över 1 150 besökare. Inträdet är gratis.