Borgå stads utredning om stödda boendetjänster i samarbete med HUS och Coronaria förbättrade livskvaliteten för klienterna
Livskvaliteten för Borgåbor i behov av boendeservice har kunnat förbättras tack vare samarbetet.
Livskvaliteten för Borgåbor i behov av boendeservice har kunnat förbättras tack vare samarbetet.
Borgå stad, Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och det privata hälsovårdsbolaget Coronaria kartlade klienternas situation och vårdbehov och skapade en skräddarsydd boendeform för dem.
Motsvarande gemensamma kartläggningar har inte genomförts i Finland tidigare. I kartläggningen deltog femtio mentalvårds- och/eller missbruksklienter i Borgå som även behöver boendeservice. Borgå stad utredde klienternas servicebehov medan HUS Psykiatri och Coronaria utredde deras vårdbehov.
– Utredningen bekräftade att de köpta boendetjänsterna i Borgå är målinriktade och av god kvalitet. En annan viktig observation var att en allt större del av mentalvårds- och missbruksklienterna består av äldre personer, vilket även påverkar behoven hos dem. Välskötta boendetjänster reflekteras i tyglade vårdkostnader inom mentalvårds- och missbrukartjänsterna, säger Borgå stads social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.
Både egna och köpta tjänster kartlades
I första hand bor klienterna i boendeenheter producerade av privata företag, av vilka Borgå stad köper servicen. Även boende på Borgå stads egen stödboendeenhet Koivula deltog i utredningen. Utredningsteamets arbetare träffade klienterna ansikte mot ansikte, och klienterna deltog aktivt i bedömningen av sin situation och sina behov.
– Man kan säga att klienternas behov nu har analyserats ordentligt. Tack vare arbetet har våra anställda fått bekräftelse på gjorda bedömningar och vågat utarbeta modigare planer för att hänvisa klienter till lättare boendeformer. I synnerhet yngre klienter drar nytta av långsiktigare planer, säger Annika Immonen, servicedirektör för tjänster för vuxna.
Av de totalt 50 klienterna kan 20 klienter hänvisas till lättare boendeformer inom ett år och tio klienter senast inom två år.
– En viktig faktor i Borgås utredning är samarbetet mellan specialsjukvården, socialvården och primärhälsovården. Såväl utredningen som uppföljningspoliklinikmodellen vid HUS Psykiatri har visat sig vara fungerande verktyg, säger Matti Holi, direktör för resultatområdet HUS Kliniska tjänster på landskapsnivå.
Mänsklig och ekonomisk nytta
Coronaria har arbetat med utvecklingen av boendeserviceanalyser sedan 2018. Med hjälp av internationellt godkända mätare samt experters erfarenheter och kunskap gör boendeserviceanalysen faktorer, som har orsakat utmaningar för klientens rehabiliteringsmöjligheter och eventuellt bromsat förflyttningen till lättare stödformer eller självständigt boende, synliga på ett omfattande sätt.
Utifrån analysen kan man göra noggrannare planer för att främja rehabiliteringen och erbjuda lämpliga tjänster i rätt tid. Genom att föra samman data från analysen med kunskapen och erfarenheterna från kommunen, boendeserviceenheterna och vårdenheterna samt möjligheterna som stöder rehabiliteringen når man resultat som har positiva effekter ur både ekonomisk och mänsklig synvinkel.