Hoppa till innehåll

Borgå sysselsättningsområdes första budgetförslag sänds till nämnden för behandling

Nämnden för Borgå sysselsättningsområde behandlar vid sitt möte den 22 augusti sysselsättningsområdets budgetförslag för år 2025 och föreslår att utlåtanden ska begäras av områdets avtalskommuner senast den 11 september.

Porvoon kaupungin tunnus.

Eventuella utlåtanden riktas till Borgå stads näringsdirektör.

I sysselsättningsområdets samarbetsavtal står det att det vid beredningen av budgeten ska ordnas ett tillfälle för avtalskommunerna att ge förslag på mål för samarbetet och hur finansieringen riktas. Alla kommuner har möjlighet att yttra sig om budgeten innan nämnden för sysselsättningsområdet lägger fram sitt förslag för Borgå stadsstyrelse.

Borgå sysselsättningsområde omfattar städerna Borgå och Lovisa samt kommunerna Askola, Lappträsk, Mörskom och Pukkila.

Budgetförslaget för 2025 är det första för Borgå sysselsättningsområde och principerna för utarbetandet av budgetförslaget har varit sysselsättningsläget i området, det uppskattade servicebehovet och statsandelarna.

Den gemensamma arbetslöshetsgraden för kommunerna i Borgå sysselsättningsområde är i juni 2024 9,4 procent. Enligt den senaste mätningen (december 2023) är sysselsättningsgraden i området 74 procent.
Ett bindande budgetmål för år 2025 är ett kontrollerat mottagande av statliga lagstadgade arbets- och näringstjänster till Borgå sysselsättningsområde.

– Strävan är att tjänsterna produceras så kostnadseffektivt som möjligt och på ett sätt som totalekonomiskt är ändamålsenligt för kommunerna när man utöver produktionskostnaderna beaktar finansieringsansvaret för utkomstskyddet, statsandelarna, skatteinkomsterna och andra penningströmmar som kommunerna får, berättar Borgå stads näringsdirektör Elina Duréault.

Budgetförslagets totala summa är cirka 7,5 miljoner euro

Budgeten för Borgå sysselsättningsområde upprättas under året som föregår budgetåret i enlighet med den ansvariga kommunens årsklocka och principer för budgeten.
Budgetförslagets totala summa är 7 474 200 euro. Städernas andel av detta är för Borgås del 5 036 250,00 euro och Lovisas 1 340 850 euro.

I budgetförslaget består den största utgiftsposten av personalkostnader, som beräknas uppgå till cirka 3,8 miljoner euro. För integrationsutbildningar reserveras cirka 800 000 euro. I fråga om personer som vistas på området och får internationellt skydd får kommunerna också kalkylerad ersättning för att delvis finansiera denna andel.

I Borgås sysselsättningsområde eftersträvas större genomslagskraft än tidigare. För lönesubvention och startpeng som betalas till företagare som börjar sin verksamhet samt för utbildnings- och coachingstjänster som erbjuds arbetssökande reserveras sammanlagt drygt två miljoner euro.