Budgeten är en gemensam satsning
Stadens budget är ett av stadens viktigaste, om inte rentav viktigaste, dokument, säger finansdirektör Henrik Rainio.

I budgeten planeras ärenden och deras resurser för hela det kommande året – det vill säga hur mycket pengar som kan användas för att producera tjänster för invånarna.
’’Budgeten bestämmer i hög grad till exempel hur skolorna och daghemmen fungerar samt vilken infrastruktur som byggs och underhålls’’, berättar finansdirektör Henrik Rainio, som arbetat på Borgå stad i fem år.
Staden har en lagstadgad skyldighet att se till att vissa tjänster produceras på en viss nivå. Många saker förblir därför oförändrade i budgeten år efter år.
Enligt Rainio kommer det ändå med något nytt varje år och samtidigt kan något strykas ur budgeten.
Ibland grundar sig ändringarna på lagändringar eller projekt som blir färdiga, men staden kan även göra vissa strategiska prioriteringar.
Många olika arbetsmoment
Att utarbeta en budget är en stor insats som involverar många människor. Det förberedande arbetet inleds vanligtvis redan i maj. Förberedelserna är som livligast i början av hösten.
’Först beslutar stadsstyrelsen om budgetramen och fastställer budgetens totala belopp sektorsvis’’, berättar Rainio.
Stadens sektorer bereder sina egna förslag, som granskas i nämnderna. Nämnderna lägger sedan fram sina förslag, av vilka ett förslag sammanställs för stadsdirektören.
Stadsdirektörens förslag presenteras i oktober, varefter det behandlas av stadsstyrelsen och stadsfullmäktige.
Balans och samförstånd
Enligt Rainio är det viktigt att kunna se helhetsbilden och söka balans och samförstånd när budgeten bereds.
’’Borgå använder betydligt mer pengar och resurser för att ordna tjänsterna än stora städer i genomsnitt. Vi har alltså goda och högklassiga tjänster enligt många mätare, men Borgåborna kanske inte själva märker detta.’’
’’I fortsättningen måste vi ännu noggrannare än tidigare se över vad vi kan satsa på nu och vad vi kan satsa på i framtiden. Även om det rör sig om budgeten för ett år ser vi alltid också på de kommande tre åren när vi förbereder budgeten.’’
De mest långsiktiga preliminära investeringsplanerna sträcker sig till och med sju år framåt i tiden.
Stadsborna kan inte direkt delta i uppgörandet av den egentliga budgeten, men däremot började Borgå genomföra deltagande budgetering år 2023.
Stadsborna kan alltså föreslå sina egna idéer för hur ett visst anslag i budgeten används, och det ordnas en allmän omröstning om förslagen.
Stadsdirektörens budgetförslag offentliggörs den 29 oktober och stadsstyrelsen behandlar budgeten vid möten i november och början av december. Stadsfullmäktige beslutar om budgeten för 2025 vid sitt möte den 11 december
Text Elli Collan / Foto Samuli Skantsi