Budgeten för år 2021 behandlas i stadsutvecklingsnämnden och byggnads- och miljönämnden
Stadsutvecklingsnämnden behandlar budgetförslaget på sitt möte den 22 september och byggnads- och miljönämnden den 29 september. Budgetboken är en sammanställning av båda nämndernas förslag.
Stadsutvecklingsnämnden behandlar budgetförslaget på sitt möte den 22 september och byggnads- och miljönämnden den 29 september. Budgetboken är en sammanställning av båda nämndernas förslag.
Nämndernas gemensamma utgiftsram för nettoutgifterna är ca 6,6 milj. euro. Utgifterna i det uppgjorda förslaget är ca 7,4 milj. euro, d.v.s. det överskrider ramen med ca 0,8 milj. euro. Stadsutvecklingens nettoutgifter är starkt beroende av hur markförsäljningsintäkterna flyter in och hur de fördelar sig på innevarande år och nästa år. De uppskattade intäkterna blir mera exakta i början av budgetåret.
– Budgetförslaget är på det stora hela stramt och innehåller ingen extra rörelsemån för oförutsägbara kostnadsökningar. Programmet för hållbar ekonomi som stadsfullmäktige godkände 2020 minskar på resurserna 2021. Budgetförslaget innehåller ändå vissa nya satsningar, säger biträdande stadsdirektören Fredrick von Schoultz.
-Dessa riktar sig bland annat till byggandet av kommunalteknik i företagsområdet i Kullo samt byggandet av leder för lätt trafik längs Helsingforsvägen mellan Ernestas och Tjusterbyvägen samt vid Mörskomvägen i samarbete med Nylands NMT-central.
Målet är tillväxt, utveckling och energieffektivitet
Stadsutvecklingens bindande mål poängterar tryggandet av stadens tillväxt och utveckling i enlighet med stadens strategi. Målet är att öka markägandet och upprätthålla en tomtreserv för vånings- och radhustomter. I den sk. Satamittaris konkurrenskraftsjämförelse mellan ekonomiska regioner eftersträvas minst en andra plats. Helhetsuppfattningen om staden som bostadsort bör vara bland de tio bästa städerna i landet. Besökares registrerade övernattningar ökar minst 4 procent årligen och Borgås livskraftstal, som beskriver affärs- och restauranglokalernas antal i relation till invånarantalet, bör vara på minst andra plats i jämförelsegruppen för motsvarande kommunstorleksklass.
Näringsverksamhetens uppgift är att verkställa stadens näringspolitik, skapa nätverk samt kommunikation och marknadsföring. Inom turism- och marknadsföringsenheten koncentrerar vi oss på att locka nya invånare och besökare och stöder en positiv Borgåbild genom aktiv marknadsföring. Enheten utvecklar året om turismen tillsammans med företagen och utvecklingsbolaget Posintra. Invånarna uppmuntras aktivt till miljövänliga val i enlighet med målen i klimatprogrammet.
Stadsplaneringen ansvarar för beredningen av stads- och generalplaner, styrningen av byggandet samt stadsbilden. På basis av boendeprogrammet som blev färdigt år 2020, behövs nya möjligheter att bygga bostäder och service för den växande staden och stadsplaneringen vill med sin verksamhet svara mot dessa behov under år 2021. Av de nya egnahemshusen byggs minst 75 procent på planlagt område.
Inom kommuntekniken är tyngdpunkten byggandet av de nya planområdena och grundförbättringsobjekten samt planeringen av trafiksäkerhetsprojekten. Inom byggandet är de viktigaste projekten Kullo företagsområde, centrumprojekten samt de regionalt sett viktiga lederna för lätt trafik. Nybyggnad sker också på stadplaneområdet Haikoträsket. Fortsatta arbeten görs i Majbergets och Västra Haikos stadsplaneområden. På västra åstranden påbörjas byggandet av förlängningen av Guldlistgatan mot söder.
Byggnadstillsynens viktigaste uppgift är att behandla bygglov samt sköta myndighetstillsynen. Byggnadstillsynen koncentrerar sig allt mer på att styra byggandet eftersom den största nyttan för slutresultatet uppnås genom handledning på förhand. Kvalitetsstyrningen fortsätter. Den elektroniska ansökningen av bygglov, det sk. Lupapisteprogrammet, har tagits i bruk och största delen av ansökningarna år 2021 kommer i elektronisk form.
Miljövården svarar för stadens miljömyndighetsuppgifter såsom behandling av ansökningar om miljötillstånd samt miljöanmälningar, liksom också övervakningen av dessa. Utöver detta hör till miljövården ett brett spektrum av uppgifter inom främjandet av miljövård, upplysning, information och övervakning. Beträffande verksamheten år 2020 förväntas inga större, från den normala verksamheten avvikande händelser. Miljöprogrammet uppgraderas under budgetåret.
Fullmäktige godkänner budgeten i slutet av året
Budgetberedningen framskrider i enlighet med den process och tidsplan som stadsstyrelsen har fastställt. Nämnderna ger sina förslag i september. Stadsdirektörens budgetförslag publiceras i oktober. Efter det behandlar stadsstyrelsen budgetförslaget och fullmäktige fastställer budgeten och skattesatserna i slutet av året.