Hoppa till innehåll

Budgetförslaget för år 2025 behandlas i stadsutvecklingsnämnden den 17 september

Stadsutvecklingsnämnden behandlar sektorns budgetförslag för år 2025 för serviceområdena stadsutvecklingens ledning, markpolitik, stadsplanering och stadsinfra den 17 september.

Enligt budgeten för 2025 är stadsutvecklingsnämndens verksamhetsintäkter 15,1 miljoner euro vilket är 17,4 procent mera än i dispositionsplanen 2024. Enligt budgeten är nämndens verksamhetsutgifter 26,8 miljoner euro vilket är 18,1 procent mera än i budgeten 2024.

För stadsutvecklingsnämnden presenteras också en investeringsplan som utarbetats enligt anvisningarna för utarbetande av budgeten 2025–2031 samt upphandlingarna av lös egendom.

Hållbar tillväxt är det viktigaste strategiska målet inom stadsutvecklingen. Ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet beaktas i all verksamhet. Sektorns uppgifter förändras och utvidgas avsevärt redan år 2025 i och med genomförandet av stadens produktivitets- och balanseringsprogram. De viktigaste förändringarna i verksamheten gäller de cirka 50 procent ökade investeringarna i stadsinfran och budgeteringen i anslutning till dessa samt produktivitetsmålen för underhållet.

Flera strategiska spetsprojekt genomförs inom sektorn och dessutom fortsätter genomförandeplaneringen aktivt för nyckelplatser.

– Betydande och arbetsintensiva projekt är bland annat byggandet av infrastrukturen för Kokon idrottscentrum, genomförandet av kollektivtrafiksystemet, beredningen av Borgå parkgata för tomtöverlåtelse, genomförandeplaneringen av torget i Borgå och detaljplanläggningen av Gammelbacka bland annat för skolprojektet. Arbetet med delgeneralplanen för de centrala stadsområdena är i ett aktivt skede. Arbetet är mycket centralt för hållbar tillväxt, säger stadsutvecklingsdirektör Dan Mollgren.

Stadsdirektörens budgetförslag offentliggörs den 29 oktober och stadsstyrelsen behandlar budgeten vid möten i november och början av december.