Hoppa till innehåll

Byaskjussen och Passeli är nu tillsammans Byaskjussen – trafiken fortsätter i Borgåområdet

Byaskjussen och servicelinjen Passeli, som har trafikerat Borgå centrumområden, förenas till en och samma tjänst från måndag 21.10.2024. Tjänsten kallas i fortsättningen Byaskjussen. Den nya tjänsten Byaskjussen trafikerar inte längre Askolaområdet.

Byaskjussen trafikerar Borgåområdet på så vis att reslängd av en enkelriktad resa är högst 25 kilometer. Byaskjussens trafiktid är i huvudsak vardagskvällar kl. 16.30–21.45 och lördagar kl. 10–14, men på tre områden trafikerar Byaskjussen också vardagar kl. 8 –16.

Dessa områden är:

• Tolkis + Emsalö + Hindhår (på måndagar och torsdagar)

• Kerko + Sannäs (på onsdagar)

• Ebbo + Pellinge + Vessö (på tisdagar och fredagar)

På officiella helgdagar finns ingen trafik.

– Traditionellt har Byaskjussen erbjudit trafiktjänster på vardagar kvällstid, men vi har velat erbjuda möjlighet att köra dagtid också till områden där stadens nuvarande kollektivtrafiknätverk inte är så omfattande, konstaterar kollektivtrafikingenjör Matias Leinonen.

– I Kerko och Sannäs å sin sida finns det kollektivtrafik av NTM-centralen, och därför erbjuds Byaskjussen på en vardag. Vi vill inte tävla med Byaskjussen mot linjetrafiken, utan hellre vill vi i framtiden utveckla till exempel biljettsamarbetet i den här regionen, konstaterar Leinonen.

Byaskjussen beställs med app eller genom att ringa

Du kan beställa Byaskjussen och betala för skjutsen med Matkahuoltos applikation Resor och Biljetter, som kan laddas ner till mobila enheter, eller genom att ringa trafikantens beställningscentral, varvid även kontanter eller kontaktlös betalning kan användas som betalningssätt.

Priser på Byaskjussen:

Engångsbiljett Ung (Under 18 år) 4 €

Engångsbiljett Vuxen (Över 18 år) 7 €

Engångsbiljett Pensionär och personer med nedsatt rörlighet 3 €

Seriebiljett 10 resor (Resor och Biljetter app) ung (under 18 år) 35 €

Seriebiljett 10 resor (Resor och Biljetter app) vuxen (över 18 år) 60 €

Barn under 7 år med vuxen reser gratis

Som beställare av skjutsen bestämmer du var resan börjar och slutar. Vänligen notera att resan kan förenas med andra resor i samma riktning.

På centrumområdet finns hållplatser som kunden primärt hänvisas till. Byaskjussen har jour på torgets område när den inte är ute på en körning.

Hållplatser i centrum:

  • Kokonhallen
  • Albert Edelfeltin koulu
  • Konstfabriken (Alexandersskvären)
  • busstation (brygga L)
  • Domkyrkan
  • Huvudbiblioteket
  • Borgå idrottshall
  • Lovisavägens hållplats

Byaskjussens bilar är tillgängliga låggolvsbussar och betjänar människor i alla åldrar. När du beställer skjuts kan du berätta om du behöver plats för till exempel barnvagn, rullstol eller rollator.

Som trafikant fungerar TaxiVirpi Oy.

Du kan beställa Byaskjussen på telefonnumret 044 777 7267.

Mer information om Byaskjussen :