Hoppa till innehåll

Byggandet av den planerade frisbeegolfbanan i Tolkis försenas

Byggandet av den frisbeegolfbana som planerats vid Tolkisvägen i Tolkis kommer att försenas. Ursprungligen var det tänkt att banan skulle börja byggas denna sommar.

Porvoon kaupungin tunnus.

Frisbeegolfbanan har planerats på stadens tidigare avstjälpningsplats för marksubstanser, men det har framkommit risker som kräver ytterligare utredningar i fråga om stabiliteten i en del av området samt eventuellt marksubstansens kvalitet. Därför måste även alternativa sätt att bygga den planerade frisbeegolfbanan utredas.

– Vi utreder nu som ett alternativ om en 18-hålsbana kan anläggas genom att avgränsa området med säkerhetsrisker till exempel med stängsel och anpassa banan så att den hålls utanför det avgränsade området, men vi måste utreda om denna plan är genomförbar på behörigt sätt i samarbete med myndigheterna, säger fritidsdirektör Minna Särelä.

– Att banan försenas är en mycket beklaglig situation. Det är känt att det finns behov av en ny, professionell 18-hålsbana i Borgå utöver banan i Virvik, och vi fokuserar nu på att lösa de utmaningar som har framkommit. Vi har naturligtvis ansvar för användarnas säkerhet, och alla säkerhetsrisker som framkommer måste undersökas noggrant, konstaterar Särelä.

Användningen av och verksamheten vid den tidigare markavstjälpningsplatsen i Tolkis har upphört år2020. Miljötillståndet för markavstjälpningsplatsen beviljades år 2004 och en utvidgningsdel fick miljötillstånd 2011. Ännu 2022 fanns mellanlagring i området.

I området har under verksamhetstiden i enlighet med miljötillståndet i huvudsak tagits emot rena jord- och stenmaterial från markbyggnadsobjekt inom Borgå stads område. Området har anpassats till landskapet efter att verksamheten upphörde år 2023.

Det finns för närvarande tre frisbeegolfbanor i Borgå: en 18-hålsbana i Virvik, en 10-hålsbana i Hornhattula och en 4-hålsbana i Kerko.