Hoppa till innehåll

Delårsrapport 2/2024: Årsbidraget realiseras som väntat, några investeringar försenas

Porvoon kehäsymboli.

Stadens ekonomi har i början av året i huvudsak utfallit som planerat och i enlighet med budgeten, framgår det av den nyligen färdigställda andra delårsrapporten för år 2024. Stadens verksamhetsutgifter i januari–juni var sammanlagt cirka 114,1 miljoner euro, vilket är cirka 47,8 procent av hela årets budgetutgifter.

– Stadens driftsekonomi har i huvudsak utvecklats prognostiserat både i fråga om inkomster och utgifter, berättar finansdirektör Henrik Rainio.

– I år verkar staden nå ungefär nollresultat, vilket är en bra utgångspunkt när produktivitetsprogrammet ska börja genomföras.

Verksamhetsutgifterna för växande och lärande var i januari–juni sammanlagt 61,5 miljoner euro, vilket är 49,5 procent av hela årets budget. Verksamhetskostnaderna på livskraftssektorn var 18,9 miljoner euro och utfallet 47,1 procent. Verksamhetskostnaderna för stadsutvecklingen var å sin sida 13,8 miljoner euro och utfallet 49,9 procent. Koncerntjänsternas kostnader var 19,9 miljoner euro och utfallet 43,3 procent.

Stadens årsbidrag var efter januari–juni 17,2 miljoner euro och räkenskapsperiodens resultat 6,7 miljoner euro.

Skatteinkomsterna och statsandelarna ser ut att utfalla enligt budgeten, vissa försämringar förväntas

Fram till slutet av juni har staden fått totalt 70,3 miljoner euro i skatteinkomster. Av detta utgör kommunalskatten 51,6 miljoner euro, samfundsskatten 17,4 miljoner euro och fastighetsskatten 1,4 miljoner euro.

– Skatteinkomsternas utfall i år motsvarar i stor utsträckning prognoserna i budgeten. Om konjunkturläget för företagen i Sköldvik försämras i år minskar stadens samfundsskatteinkomster från och med år 2026, fortsätter Rainio.

Staden har i januari–juni fått totalt 23,1 miljoner euro i statsandelar, så utfallet är exakt 50 procent av budgeten.

– Det förväntas inga ändringar i statsandelarna under 2024, men de första kommunvisa kalkylerna för statsandelsreformen som är under beredning förväntas bli färdiga nu på hösten. Efter det vet man kanske redan närmare hur det kommande året kommer att se ut ur statsandelssynpunkt.

Minskat lånebestånd, förseningar i genomförandet av investeringsprojekt

Investeringsutgifterna är under årets första hälft totalt 3,9 miljoner euro medan de i hela årets budget är 38,5 miljoner euro. Investeringsutgifterna är vanligtvis koncentrerade till andra halvåret, men vissa förseningar är också kända.

Stadsinfrastrukturens investeringsutgifter vid utgången av juni uppgår till sammanlagt 1,4 miljoner euro. På grund av att upphandlingen av reparationen av den gamla bron fördröjts och planeringen av Kokon idrottscentrum beräknas cirka 3 miljoner euro av investeringsutgifterna bli oanvända i år.
Investeringsutgifterna för lokaler är totalt 1,8 miljoner euro. Av de ursprungliga budgetanslagen för husbyggnadsinvesteringarna beräknas cirka 60 procent realiseras före utgången av året. Detta innebär att cirka 9 miljoner euro av anslagen för husbyggnadsinvesteringar blir oanvända i år. Sannolikt behövs de aktuella anslagen i huvudsak år 2025.

– Investeringen i anslutning till utbyggnaden av Hindhårs bildningscentrum kräver en ny konkurrensutsättning efter att ha gått framåt i beslutsfattandet och genomförandet av fasadrenoveringen av stadshuset beräknas fokusera på år 2025. Investeringsutgifterna för småbarnspedagogiken i de norra områdena blir betydligt mindre än budgeten på grund av förändringarna i projektets omfattning och byggandet av en tillgänglig lekpark på Västra åstranden fördröjs på grund av saneringen av förorenad mark, berättar lokalitetsdirektör Mikko Silvast.

Räntorna har sänkts en aning i början av året och prognosen är att räntesänkningen fortsätter behärskat. Stadens lånebestånd var i slutet av juni cirka 68 miljoner euro. Hela lånebeståndet består av lån med fast ränta och låneportföljens medelränta är just nu 0,33 procent.

Implementeringen av produktivitetsprogrammet börjar

Programmet för produktivitet och balans i ekonomin godkändes av stadsfullmäktige i maj. Programmet innehåller åtgärder för att balansera ekonomin under åren 2024–2027.
Genomförandet av åtgärderna och deras ekonomiska utfall följs upp i delårsrapporten från och med hösten 2024.