Hoppa till innehåll

Det Öppna konstutrymme i Zentra är öppen för unga mellan 15–29 år på måndagarna

Det Öppna konstutrymmet är avsedd för alla ungdomar mellan 15–29 år som är intresserade av att skapa konst på egen hand. I lokalen kan man självständigt genomföra egna bildkonst- och hantverksprojekt eller komma för att prova på. Deltagarna kan ta med sig egna material eller låna grundmaterial som finns i lokalen.

Värikyniä.

Verksamheten är inte handledd, men en handledare finns på plats vid behov för att ge vägledning. Verksamheten är kostnadsfri.

I höst flyttar det Öppna konstutrymmet till ungdomslokalen Zentras Hobbyrum, där det också är möjligt att vid några tillfällen arbeta med lera.

Det Öppna konstutrymmets verksamhet för unga är ett gemensamt projekt av Borgå konstskola samt ungdoms- och kulturtjänsterna. Syftet är att inspirera unga att utveckla sina färdigheter och hitta nya uttrycksformer.

Projektet började som en prövning i Konstfabrikens Studio våren 2024. Prövningen planerades tillsammans med ungdomar under idé- och planeringsverkstäder som ordnades hösten 2023. Under prövningen, som baserades på ungdomarnas önskemål, var avsikten också att utreda behovet av en öppen hobbylokal och ungdomarnas vilja att ta ansvar för att hålla den öppen. Målet var att i slutet av prövningen ha hittat en användargrupp för verksamheten och att ha utbildat tillräckligt många frivilliga som kunde fortsätta verksamheten självständigt med stöd av ungdoms- och kulturtjänsterna samt Konstskolan.

Man kan delta i det Öppna konstutrymmet på måndagar från och med den 26 augusti, kl. 16 –20