Eget ansikte och kalligrafi gav inspiration till det sociala konstverket i Pääskytien koulu
På de stora fönsterväggarna i Pääskytien koulus matsal och bibliotek kan man se ett socialt konstverk som har skapats av eleverna i skolans årskurs 7. Under våren visas det över 200 verk. Verken har kommit till i konstverkstäder för eleverna i skolans årskurs 7.
Verkstäderna arrangerades hösten 2023 i samarbete med den lokala bildkonstnären Pan Jianfeng, konstfostraren Jie Zhao och kulturtjänsterna. I verkstäderna och i det tekniska förverkligandet medverkade även studerande från Yrkesinstitut Prakticum.
Verkstäderna arrangerades under lektionerna som del av bildkonstundervisning. I skolan var det bildkonstlärare Tekla Pohjolainen som svarade för planeringen och genomförandet av helheten.
– Utfärderna och konstverkstäderna utgör en del av högstadiets kulturfostran och mångsidiga lärmiljöer som läroplanen förutsätter. Då sjundeklassarna i vår skola prövade på kalligrafi med traditionella verktyg och material möjliggjordes en ny visuell erfarenhet, som öppnade ytterligare det abstrakta bildspråket för eleverna, berättar bildkonstlärare Tekla Pohjolainen.
I höstens verkstäder provade man en ny modell för konstverkstäder för kulturfostran till högstadieeleverna. Alla klasserna i årskurs 7 i Pääskytien koulu bekantade sig först med konstutställningarna i Borgå Konsthall. Sedan gjorde de en andra utfärd till bildkonstnären Pan Jianfengs och konstfostraren Jie Zhaos kalligrafiverkstad i Gamla stan i Borgå eller Konstfabriken. I verkstäderna lärde eleverna sig att måla kinesiska skrivtecken med bläck och pensel på övningspapper. I några verkstäder bekantade man sig också med den kinesiska tekulturen. Först målade eleverna enkla skrivtecken efter modell. När de gjorde det lärde de sig nytt om hur man jobbar med penslar. Eleverna hade som en andra uppgift att måla sitt ansikte under ett andetag och med ett penseldrag. Materialet som användes var sällsynt xuan-papper som är från familjen Jianfengs samlingar.
Responsen från eleverna på verkstäderna har varit positiv. Enligt Mikael, 13 år, var det roligt att lära sig nytt och lära känna den kinesiska kulturen.
– Jag målade kinesiska tecken och mitt ansikte med ett streck. Jag lärde mig också engelska och kalligrafi, berättar Mikael.