En hållbar stadsnatur
På Borgås grönområden växer och planteras flera olika trädarter, såsom gran, lind, ek, bergtall och bergkörsbär. Det har sina orsaker.

Bergtallarna i Stadsparken har sträckt sig till en fantastisk båge. Borgå stads parkarbetsledare Jaana Öhman gissar att det beror på det utmärkta växtunderlaget.
”Bergtallar växer ofta i karga förhållanden, men här har de mycket näringsrik jord”, säger hon.
Bara i Stadsparken kan man förutom tallar också få syn på åtminstone granar, lönnar och parklindar samt olika buskar.
Träd väljs ofta ut enligt en plan för landskapsarkitektur. På vissa ställen behövs det smalare träd, på andra ställen passar ett träd som breder ut sina yviga grenar.
Varierande trädarter gör landskapet intressant, eftersom de har olika egenskaper som framträder under årets gång. Till exempel blommar körsbärsträden i maj medan lönnarna däremot visar sina bästa sidor under höstens färgprakt.
”Olika trädarter skapar mångsidighet och olika skikt i stadsnaturen, och gör den mera levande”, förklarar Öhman.
Ett mångsidigt trädbestånd ökar naturens hållbarhet, eftersom riskerna för olika sjukdomar som kan drabba träden då sprids ut jämnare på olika trädarter. Grönområden ökar också värdet på stadsmiljön och förbättrar stadsbornas livskvalitet.
Det känns ibland tungt då gamla träd måste fällas, eftersom man ofta har hunnit fästa sig ordentligt vid dem.
”Jag vet att Borgåborna till och med har gett namn åt vissa träd”.
Stadens park- och skogsområden:
- parker 104 hektar
- ängar 80 hektar
- parkskogar ca 725 hektar
- skogar ca 2700 hektar
- 46 lekparker
- 6 hundparker
- Grönområdena är till för stadsbornas trivsel! Det är stadsinfran som ansvarar för planeringen och underhållet av dem. Du kan ge respons eller ställa frågor om grönområdena i tjänsten ePorvoo.
Text Elli Collan / Foto Samuli Skantsi