Hoppa till innehåll

En målinriktad strukturmodell väljs för delgeneralplanearbetet för de centrala stadsområdena i Borgå

I arbetet med delgeneralplanen för de centrala stadsområdena i Borgå väljs till följande en strukturmodell, som fastställer huvudriktlinjerna för utvecklandet av samhällsstrukturen och styr utarbetandet av planutkastet. Stadsplaneringen har utarbetat en målinriktad strukturmodell ”Drömmarnas Borgå 2050” som är en kombination av strukturmodellerna Två stationer – en stad och Nya grannar.

Stadsutvecklingsnämnden behandlar de mål för markanvändningen som utgör grunden för det fortsatta arbetet med delgeneralplanen för de centrala stadsområdena samt den målinriktade strukturmodellen ’’Drömmarnas Borgå 2050’’ vid sitt möte 17.9.

I delgeneralplanen avgörs hur markanvändningen i Borgå centrum och de närliggande stadsområdena ska utvecklas under de närmaste 30 åren.

Att utarbeta en delgeneralplan är en process med flera skeden. Processen omfattar planering, växelverkan och beslut, och markanvändnings- och bygglagen ger de allmänna ramarna för processen. Beredningen har skett intensivt tillsammans med stadens förtroendevalda, invånare och andra intressentgrupper bl.a. med hjälp av olika utredningar, enkäter, strukturmodeller, workshoppar och invånarmöten.

Under arbetet med delgeneralplanen har fyra olika strukturmodeller beretts: Uppblomstring av Kungsporten, Två stationer – en stad, Nya grannar och Rask tillväxt. Det gjordes tydliga skillnader mellan modellerna för att undersöka alternativa utvecklingsvägar. Olika konsekvens- och riskbedömningar har gjorts för modellerna.

Planutkastet läggs fram i början av år 2025

Valet av strukturmodell sänds via stadsutvecklingsnämnden till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige. Den målinriktade strukturmodellen har riktlinjer för principerna för utvecklandet av samhällsstrukturen och styr utarbetandet av planutkastet.  Bedömningarna och responsen på modellerna visar att de bästa alternativen var strukturmodellerna Två stationer – en stad och Nya grannar.  Utifrån dessa modeller har man nu gjort en kombinationsmodell, en målinriktad strukturmodell ”Drömmarnas Borgå 2050” som innefattar de bästa sidorna av de två modellerna och som bättre svarar på de utmaningar som också dessa modeller medför. Utifrån detta bereds ett planutkast som ska läggas fram i början av året, varefter det är dags för ett nytt interaktionsskede med invånarworkshoppar. På basis av responsen tas det fram ett egentligt planförslag som sänds till stadsfullmäktige för godkännande.

Området för delgeneralplanen för de centrala stadsområdena i Borgå omfattar det byggda stadsliknande området samt det omgivande ramområdet. I området bor ca 40 000 personer, ungefär 80 % av Borgås befolkning. Även om delgeneralplanen för de centrala stadsområdena endast omfattar en del av Borgå stads område, påverkar delgeneralplanearbetet hela stadens utveckling och alla Borgåbors vardag på lång sikt. Den nya delgeneralplanen ersätter delgeneralplanen för de centrala områdena i Borgå som trädde i kraft 2004.