Ett odörfritt bioavfallskärl och andra sätt att hålla getingarna borta från sopkärlet
Ett av sensommarens återkommande irritationsmoment är surrande getingar.
Ett av sensommarens återkommande irritationsmoment är surrande getingar.
De kan förarga både människor och husdjur men även äventyra sopbilsförarens arbetssäkerhet. Det bästa tipset för att minska risken oinbjudna, stickande gäster, är att avlägsna alla lockande lukter från avfallskärlet.
Börja i köket. Matrester som lämnats framme på köksbänken eller ligger öppet i sopkärlet kan locka till sig oönskade gäster, inte minst getingar. Det lönar sig att sortera bioavfallet: samtidigt motar du getingarna, underlättar din egen vardag och gör en betydande klimatgärning.
Sötsugna med inbyggd gadd
Getingarna är ute efter sött och dras speciellt till opackat avfall, såsom frukt och bärmäsk. Även äpplen är ett givet lockbete och vill man slippa de stickande insekterna så lönar det sig att ägna en extra tanke i synnerhet åt överflödiga äpplen.
Ett gott råd är att söka andra sätt att utnyttja ätbara överloppsäpplen; det kan vara ett stall eller en jaktförening nära dig som gärna tar emot äpplen. Ett alternativ är att via sociala medier hitta någon som vill ha äpplen.
Avfallsäpplen är en annan femma. Små mängder avfallsäpplen får slängas i fastighetens bioavfallskärl, men stora mängder gör avfallskärlen för tunga för sopbilschaufförerna att manövrera. Bra att komma ihåg är att privathushåll kostnadsfritt kan föra upp till 200 liter avfallsäpplen till Rosk’n Rolls avfallsstationer. Avfallsäpplena styrs med bioavfallet till biogasproduktion.
Sorteringen av biovfall utvidgas
– Många låter helt bli att sortera bioavfallet. Det blir inte rutin då man är rädd för att det är svårt och stinkande att sortera bioavfallet. Samtidigt gör man sig själv en björntjänst, eftersom matrester och annat bioavfall kan lukta till och med värre i blandavfallet, om soppåsen förs ut mer sällan, säger Rosk’n Rolls miljöutbildare Rakel Allén.
– Sorteringsanvisningarna för bioavfall kan man kolla upp på nätet www.rosknroll.fi. Med hjälp av instruktionerna är det så lätt att sortera att var och en av oss klarar det hur enkelt som helst, tillägger Allén.
Minst lika viktigt är det att minimera mängden onödigt bioavfall, det vill säga matsvinn. Köp och tillred så mycket mat som behövs, bunkra inte upp för säkerhets skull.
Grillsäsongen är inte heller förbi, påminner Allén. Överbliven mat lämpar sig utmärkt till exempel på grillen.
– Finländarna är kreativa grillare så de kvarblivna godsakerna från föregående måltid kan återanvändas och förvandlas till många olika slags delikatesser. Nypotatis är perfekt för grillen och både kött och grönsaker kan grillas tillsammans i folieknyten.
I juni godkände riksdagen den nya avfallslagen. Utgångspunkten för lagberedningen var Finlands ambitiösa mål för sorteringen. För bioavfallets del innebär det att separata insamlingskärl för bioavfall under närmaste åren dyker upp på allt fler finländares gårdar. I höst fastställs detaljerna via olika förordningar.
Förhindra luktolägenheter med några enkla tips
Rakel Allén tipsar om några enkla knep som gör sorteringen lätt och behändig.
- Häll vätskor i avloppet
Låt vätskor och spad från matrester rinna av i avloppet innan du lägger dem i bioavfallspåsen. Kaffefiltret kan du låta torka en stund till exempel i sitt eget kärl på diskbänken. Därtill kan du lägga bitar av äggkartong, hushållspapper eller tidningspapper i bottnen av bioavfallspåsen för att suga upp överflödig fukt. På så sätt går påsen inte så lätt sönder. Matolja ska packas och slängas i blandavfallet. - Lägg avfallet i en påse och stäng påsen
Det viktigaste är att bioavfallet inte slängs opackat, till exempel i husbolagets gemensamma sopkärl. Papperspåsarna som finns allmänt tillgängliga på fruktavdelningen i butikerna lämpar sig utmärkt för bioavfall. Lägg avfallet i påsen och stäng påsen noggrant – på så sätt får getingarna ingen festmåltid. Övrig återanvändning rekommenderas också. Bioavfallet kan till exempel packas i ett tomt flingpaket eller i en påse vikt av tidningspapper. - Låt luften cirkulera
En bra ställning för bioavfallspåsen är till exempel en plastkorg med hål, eftersom den är luftig och fukten kommer åt att torka. I ett tätt kärl blir avfallet skämt och börjar fortare lukta. - För ut bioavfallet tillräckligt ofta
När det blir rutin att föra ut soppåsen, blir sorteringen också trevligare.
– Om det känns som om bioavfallspåsen går sönder onödigt ofta, är ett enkelt knep att byta till en mindre påse och ett mindre sopkärl. En soppåse av lämplig storlek förs ut mer regelbundet utan att påsen hinner börja lukta.