Hoppa till innehåll

Festival Borgå bjuder på uppträdanden av landets främsta pianokonstnärer

Musikevenemanget Festival Borgå, som ordnas 2–5 november, lyfter fram pianomusik och pianister. Under det fyra dagar långa evenemanget ordnas det sex konserter och en paneldiskussion. Konserterna ordnas både i Konstfabriken och i den underbara festsalen i Borgå Gymnasium (BoGy).

Trio Isbu.

Festival Borgå börjar med Olli Mustonens konsert vid Konstfabriken. Mustonen är möjligen Finlands mest internationellt kända pianist, och han har redan förtrollat publiken i Borgå förra vintern, då han uppträdde tillsammans med Lojo stadsorkester. Den här gången uppträder Mustonen solo, och på programmet står bland annat Rachmaninovs 13 Preludes opus 32.
Festivalens andra finska toppstjärna är Eero Heinonen, som uppträder i Borgå Gymnasium lördag kväll. På programmet står bland annat verk av L. van Beethoven och F. Mendelssohn.
Festival Borgå avslutas på söndagen med en konsert på Konstfabriken, där pianisterna Eveliina Sumelius-Lindblom och Philip Ljung uppträder. Vid sidan av deras konstnärskarriärer fungerar de som pianolärare vid Borgånejdens musikinstitut.


Unga talanger lyfts fram

Under den fyra dagar långa festivalen får vi också ta del av uppträdanden från bland annat den 2021 grundade ISBU-trion, som består av Saimi Malmivaara (cello) och Albert Sahlström (fiol) från Stråkakademin, med Isabella Pätiälä (piano). Dessutom uppträder pianist Ilona Liiman samt några av de främsta deltagarna i Tapiola pianotävling, som ordnandes i Esbo i september.
Paneldiskussionen med rubriken Pianist som yrke, som ordnas i Borgå Gymnasium på lördag, handlar bland annat om hur yrkesbilden för pianister har ändrat och hur det professionella fältet ser ut i Finland och runt om i världen. I diskussionen deltar pedagoger och professionella inom pianokonsten i Finland som även uppträder med små pianostycken.


I år betonas pianomusik

Musikevenemanget Festival Borgå ordnas av Borgånejdens musikinstitut. Evenemanget ordandes för första gången på hösten 2022. Då fick borgåbor njuta av program som planerats av cellisten Jan-Erik Gustafsson.
– Då låg fokus på kammarmusik. I år ville vi lyfta fram pianomusiken, eftersom vi har ett så gott samarbete bland annat i kammarmusiken med Nuorten pianoakatemia, berättar rektor Felix von Willebrand, som planerat årets program.
– Dessutom har vi en ny, fin Yamaha-konsertflygel vars klang publiken får njuta av på konserterna, påminner von Willebrand.